current views are: 8

23 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση05:12

Γαλλία: Αμόν και Βαλς στον δεύτερο γύρο για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

Ο Μπενουά Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας κέρδισε τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξήχθη χθες και θα αναμετρηθεί στις 29 Ιανουαρίου

Δημοσίευση 05:12’

Ο Μπενουά Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας κέρδισε τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξήχθη χθες και θα αναμετρηθεί στις 29 Ιανουαρίου

Ο Μπενουά Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας κέρδισε τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξήχθη χθες και θα αναμετρηθεί στις 29 Ιανουαρίου, στον δεύτερο γύρο, με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς για το χρίσμα της αριστεράς εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο 48χρονος Αμόν, ένας παραδοσιακός αριστερός που απολύθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ επειδή επέκρινε την οικονομική του πολιτική, πέρασε άνετα στην πρώτη θέση μπροστά από τον Βαλς, πιστό συνεργάτη του Ολάντ, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Με τους υποψηφίους να έχουν μειωθεί τώρα από επτά σε δύο δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος ήρθε τρίτος με μεγάλη διαφορά, έδωσε στον Αμόν, κομματικό σύμμαχο στην αριστερά, ένα πλεονέκτημα, επικρίνοντας τις πολιτικές του Βαλς που οφελούν τις επιχειρήσεις και προτρέποντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Αμόν την επόμενη Κυριακή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένας σοσιαλιστής υποψήφιος δεν έχει μεγάλες ελπίδες να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών τον Απρίλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, έχει χάσει τη δυναμική του, καθώς ο Ολάντ απέτυχε να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και έχασε αριστερούς ψηφοφόρους με τις οικονομικές του πολιτικές.

Ωστόσο η τελική επιλογή των Σοσιαλιστών στις 29 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογικές πορείες του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και του δημοφιλούς ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι προηγούνται των υπολοίπων στην κούρσα για την προεδρία.


σχετικα αρθρα