ΔΙΕΘΝΗ

Ηχητικό ντοκουμέντο από το Ριγκοπιάνο: "Δεν υπάρχει πια τίποτα.. Υπάρχουν αγνοούμενοι!"

Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2017, 19:55 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2017, 19:55
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκλονιστικό είναι, το ηχητικό ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Corriere della Sera που καταγράφει τη συνομιλία του πρώτου επιζώντα από το ξενοδοχείο Rigopiano λίγη ώρα αφότου το καταπλάκωσε χιονοστιβάδα

Συγκλονιστικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Corriere della Sera που καταγράφει τη συνομιλία του πρώτου επιζώντα από το ξενοδοχείο Rigopiano λίγη ώρα αφότου το καταπλάκωσε χιονοστιβάδα.

«Δεν υπήρχε ξενοδοχείο, μόνο ένα βουνό χιονιού», λέει ο διασώστης που έφτασε πρώτος

«Έπεσε μία τεράστια χιονοστιβάδα. Δεν υπάρχει πια τίποτα. Υπάρχουν αγνοούμενοι. Κατέρρευσε το ξενοδοχείο»: Συγκλονίζει ο Τζαμπιέρο Παρέτε που επέζησε της καταστροφής και σήμανε τον «συναγερμό»

Ο μάγειρας Τζαμπιέρο Παρέτε, ο οποίος σώθηκε από τους τόνους χιονιού που κατέληξαν στο κτίριο της Φαρίντολα επειδή είχε βγει στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου για να πάρει ένα φάρμακο από το αυτοκίνητο για τη σύζυγό του, ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές σημαίνοντας τον «συναγερμό».

Ο 38χρονος, ο οποίος είχε προγραμματίσει τις διακοπές του με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, ακούγεται να συνομιλεί με υπάλληλο του κέντρου έκτακτης ανάγκης επιχειρώντας να περιγράψει όσα συνέβησαν και παράλληλα προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

«Βρισκόμαστε στο ξενοδοχείο Rigopiano της Φαρίντολα», λέει ο Παρέτε με την υπάλληλο να του ζητά να ηρεμήσει, εξηγώντας του ότι για την περιοχή αυτή πρέπει να απευθυνθεί σε τοπικό τμήμα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η κλήση προωθείται στο αρμόδιο κέντρο και ο Παρέτε με τρεμάμενη φωνή λέει: «Ξενοδοχείο Rigopiano, στη Φαρίντολα. Υπήρξε χιονοθύελλα, το ξενοδοχείο… Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, δεν υπάρχει πια! Είμαι μόνο εγώ και ένας ακόμα άνθρωπος. Υπάρχουν αγνοούμενοι. Έπεσε μία τεράστια χιονοστιβάδα, δεν υπάρχει πια τίποτα. Κατέρρευσε το ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει πια τίποτα. Μόνο εγώ και ένας ακόμα άνθρωπος. Κατέρρευσε».

Οκτώ ημέρες μετά την τραγωδία και ενώ έχουν ανασυρθεί 29 νεκροί από τους τόνους πάγου και χιονιού, η συνομιλία του Παρέτε με την αρμόδια υπάλληλο προκαλεί ανατριχίλα, τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για καθυστέρηση των ιταλικών αρχών να ενεργοποιηθούν.

Σχετικά, μάλιστα, με την αδράνεια των αρμόδιων μονάδων, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε πως αν υπήρξαν καθυστερήσεις και ευθύνες για την τραγωδία στη Φαρίντολα, θα διενεργηθεί έρευνα.

Όπως είπε «η κυβέρνηση δε φοβάται την αλήθεια, αλλά η αλήθεια χρειάζεται για να βελτιωθούμε, όχι για να δηλητηριαστούμε. Δεν συμμερίζομαι τη βιασύνη κάποιων να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους.  Έχουμε Πολιτική Προστασία που δεν ανήκει ούτε στη Δεξιά ούτε στην Αριστερά και δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, είναι μία ιταλική κληρονομία που πρέπει να προστατεύσουμε».