ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο Μπενουά Αμόν υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2017, 21:55 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2017, 21:53
Γαλλία: Ο Μπενουά Αμόν υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Μπενουά Αμόν θα είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλισιτκού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές έχοντας εξασφαλίσει στη σημερινή ψηφοφορία του δεύτερου γύρου της προκριματικής διαδικασίας ευρεία πλειοψηφία έναντι του Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Μπενουά Αμόν θα είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλισιτκού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές έχοντας εξασφαλίσει στη σημερινή ψηφοφορία του δεύτερου γύρου της προκριματικής διαδικασίας ευρεία πλειοψηφία έναντι του Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.Ειδικότερα, ο Αμόν συγκέντρωσε το 58,65% των ψήφων έναντι 41,35% για τον Βαλς.

Ο 54χρονος Βαλς, που προτάσσει την εμπειρία του στη διακυβέρνηση της χώρας πάνω από την οποία πλανάται η τζιχαντιστική απειλή, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καλύψει τη διαφορά προβάλλοντας ως υποψήφιος της "αξιοπιστίας" έναντι του "ουτοπικού" αντιπάλου του, όπως τον χαρακτηρίζει, του 49χρονου Μπενουά Αμόν, το πρόγραμμα του οποίου επικεντρώνεται στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με σχολιαστές, οι επιθέσεις αυτές που βαθαίνουν το ρήγμα των "δύο αριστερών" μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτακτική ανάγκη για συσπείρωση μετά τις προκριματικές εκλογές, σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που κατακερματίστηκε έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία.

Εδώ και μήνες, ο νικητής της αναμέτρησης αυτής θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, μένοντας πολύ πίσω από την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ενισχυθεί από το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, και από τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν. 

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

"Στην πραγματικότητα η νίκη είναι εδώ, εφικτή, αρκεί να προωθήσουμε (...) ένα επιθυμητό μέλλον", δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας.

Ο αντίπαλός του, ο Μανουέλ Βαλς, επικαλείται την υπόθεση Πενέλοπε Φιγιόν ως "απόδειξη ότι οι προεδρικές εκλογές είναι ανοιχτές". Και για τις προκριματικές εκλογές, θέλει επίσης να πιστεύει ότι "τίποτα δεν είναι δεδομένο, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι παραπάνω --και ελπίζω πολύ παραπάνω-- και όλα αλλάζουν!" τόνισε.

Στον πρώτο γύρο της 22ας Ιανουαρίου, ο Αμόν επικράτησε με 36% έναντι 31,5% που έλαβε ο Βαλς. Στην αναμέτρηση αυτή μετείχε και ο 54χρονος Αρνό Μοντεμπούρ, πρώην υπουργός και υποστηρικτής του "Made in France" που έλαβε 17,5%.