ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμόν οδηγεί τους Σοσιαλιστές στις εκλογές

Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2017, 12:16 / Ανανεώθηκε 30 Ιανουαρίου 2017, 12:05
Ο Αμόν οδηγεί τους Σοσιαλιστές στις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

O Μπενουά Αμόν θα είναι ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών που θα τους οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O Μπενουά Αμόν θα είναι ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών που θα τους οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο. Έλαβε το 59% των ψήφων έναντι 41% που έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η καθαρή νίκη του πρώην υπουργού Παιδείας είναι μια δοκιμασία για το κόμμα, το οποίο μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία ταλανίζεται και απειλείται με διάλυση. Ασαφές παραμένει πάντως εάν η δεξιά πτέρυγα του κόμματος θα ταχθεί υπέρ του υποψηφίου, ο οποίος έχει διατυπώσει τολμηρές απόψεις.

Στις χθεσινές εκλογές που διοργάνωσε το κόμμα, έλαβε το 59% των ψήφων έναντι 41% που έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ο 54χρονος πολιτικός παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Μπενουά Αμόν. «Αυτός είναι ο υποψήφιος της πολιτικής μας οικογένειας» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

«Σήμερα η αριστερά σήκωσε το κεφάλι της, κοιτάζει μπροστά και θέλει να κερδίσει» δήλωσε από την πλευρά του ο νικητής των εκλογών.

Ο 49χρονος Μπενουά Αμόν εδώ και χρόνια διαφωνεί με την πολιτική του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς. Θέλει να πάρει πίσω την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στα εργασιακά και να εισαγάγει τον κατώτατο μισθό.

Καλύτερα ποσοστά αλλά τέταρτος

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα με τον επίσης Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος όμως θεωρείται υποστηρικτής της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Το κόμμα πάντως με την εκλογή του νέου υποψηφίου φαίνεται να έρχεται σε πλήρη ρήξη με την μεταρρυθμιστική πολιτική του Φρανσουά Ολάντ. Στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει ανώτατο όριο το 3% του δημόσιου ελλείμματος,  ο Μπενουά Αμόν θέλει χαλάρωση των όρων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figaro, o Αμόν θα μπορούσε να συγκεντρώσει 15% και να αναδειχθεί τέταρτος. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκέντρωνε καλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με αυτά που εικάζονταν μέχρι σήμερα, ωστόσο προηγούνται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν. Σε κάθε περίπτωση ο Αμόν προηγείται από τον αριστερό Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Οι Σοσιαλιστές χθες κατάφεραν να κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία πριν από μια εβδομάδα. Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι Γάλλοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και με την υπογραφή τους δηλώνουν ότι ασπάζονται τις ιδέες της αριστεράς.