ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε εκατ. άνθρωποι υπέγραψαν κατά των πολιτικών του Τραμπ

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2017, 12:00 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2017, 12:14
Πέντε εκατ. άνθρωποι υπέγραψαν κατά των πολιτικών του Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Πάνω από 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή ανοικτή επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτοντας τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάνω από 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή ανοικτή επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτοντας τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.

«Ο κόσμος απορρίπτει τον τρόμο σου, τη ρητορική του μίσους και τη μισαλλοδοξία σου. Απορρίπτουμε την υποστήριξη που δείχνεις στα βασανιστήρια, τις εκκλήσεις σου για τον φόνο αμάχων και τη γενικότερη υποκίνησή σου στη βία. Απορρίπτουμε τα μειωτικά σχόλια κατά των γυναικών, των μουσουλμάνων, των Μεξικανών και εκατομμυρίων άλλων που δεν μοιάζουν με εσένα, δεν μιλούν όπως εσύ ή δεν προσεύχονται στον ίδιο θεό με εσένα», αναφέρει η ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Avaaz.

Η επιστολή αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο μία εβδομάδα αφότου ο Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων για διάστημα 120 ημερών και αναστέλει την είσοδο προσώπων από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία για 90 ημέρες.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αντέδρασαν στην πρόσφατη έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ που επιβάλλει την απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια των ΗΠΑ σε υπηκόους επτά χωρών.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χαρακτήρισαν αυτούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως αυθαίρετους και υπογράμμισαν ότι είναι ενάντια στις βασικές αξίες των δυτικών δημοκρατιών, όπως η ελευθερία, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η αλληλεγγύη.  

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι χαιρέτισε τις διευκρινίσεις που εξέδωσαν οι αρχές των ΗΠΑ ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν θα επηρεαστούν από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ακόμη και αν έχουν την ιθαγένεια μιας από τις επτά χώρες που αφορά το διάταγμα. Κατέστησε, ωστόσο σαφές, ότι «αυτό δεν αλλάζει τη συνολική μας αξιολόγηση για τις εκτελεστικές αυτές πράξεις (...) Η ΕΕ δεν θα γυρίσει την πλάτη σε όποιον έχει το δικαίωμα διεθνούς προστασίας» είπε, για να προσθέσει: «αυτό πρεσβεύουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε». 

«Ο Τραμπ εκλέχθηκε και θέλουμε να έχουμε διάλογο μαζί του», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ. «Όταν ο Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση ή το ριζοσπαστικό ισλαμισμό, συμφωνούμε. Η ταξιδιωτική απαγόρευση ωστόσο δεν αφορά αυτό. Αποτελεί μία γενικευμένη καχυποψία ενάντια ορισμένων χωρών και λαών και οδηγεί στην ξενοφοβία. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα η χώρα της ελευθερίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τώρα ο Τραμπ δείχνει ανοχή στα  βασανιστήρια». Με αυτόν τον τρόπο, "ένα κράτος γίνεται το ίδιο εγκληματίας"» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε: «Οι διατάξεις αυτές αποτελούν επίθεση ενάντια στον ευρωπαϊκό νομοθετικό πολιτισμό και στις θεμελιώδεις αξίες (...). Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα: η ταξιδιωτική απαγόρευση (...) δεν είναι κατά της τρομοκρατίας. Αυτό είναι ένα ψέμα, μια δημαγωγική κίνηση, καθώς πλήττει μόνο ορισμένες  χώρες, ενώ δεν πλήττει εκείνες με τις οποίες ο Τραμπ έχει επιχειρηματικές σχέσεις! Καλώ τις αεροπορικές εταιρίες να μην αρνηθούν την επιβίβαση στους επιβάτες από τις χώρες αυτές. Θα πρέπει ακόμη να αποφύγουμε κάποια επίσκεψη του Τραμπ στην ΕΕ όσο η απαγόρευση βρίσκεται σε ισχύ: οι πόρτες είναι κλειδωμένες για τον κ. Τραμπ». 

Ο Βρετανός Σαϊέντα Καμαλ(ΕΣΜ, ΗΒ), δήλωσε ότι «αυτή η αυθαίρετη απαγόρευση στέλνει ένα μήνυμα ότι υπάρχει μια εγγενής αντίφαση μεταξύ του να είσαι ένας καλός μουσουλμάνος και να είσαι ένας καλός πολίτης μιας δυτικής δημοκρατίας. Κάνει τις ίδιες διακρίσεις με το Ισλαμικό Κράτος και τους άλλους εξτρεμιστές [...]. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ, ο οποίος κάνει αυτά που υποσχέθηκε να κάνει. Έτσι, πρέπει να δεχτούμε ότι αυτός ο Πρόεδρος, οι προτεραιότητες και οι πολιτικές του είναι η συνέπεια του κύματος της αυξανόμενης δυσαρέσκειας».

Το γεγονός ότι κανένας τρομοκράτης από τις χώρες που αφορά η απαγόρευση δεν ενήργησε ποτέ στο έδαφος των ΗΠΑ, δείχνει σύμφωνα με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχοφστάτ, ότι «αποτελεί καθαρά μία διάκριση», ένα μέτρο που προορίζεται για να τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρώπη απειλείται από αυτές τις δυνάμεις, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, στη συνάντησή τους στη Βαλέτα, θα υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε αυτούς τους «λαϊκιστές και εθνικιστές που θέλουν να μας καταστρέψουν».

Η επικεφαλής της Ευρ. Ενωτ. Αριστεράς Γκαμπριέλα Ζίμερ, από την πλευρά της, δήλωσε τα εξής: «Ας θέσουμε τις αξίες μας ενάντια στην περιφρόνηση του Τραμπ, ας δείξουμε, με τη βοήθεια μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη, ότι οι άνθρωποι που αναζητούν προστασία δεν αποτελούν τη ρίζα όλων των κακών (...) Τι θα είχε συμβεί στις μεταπολεμικές δημοκρατίες της Ευρώπης εάν οι πρόσφυγες που καταδιώχθηκαν από το ναζισμό δεν είχαν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο;» 

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα θα μπορούσαν να εξατμιστούν τόσο γρήγορα. Κάπως έτσι προφανώς πεθαίνει μία φιλελεύθερη δημοκρατία», σημείωσε η Σκα Κέλερ(Πράσινοι, Γερμανία). Κάλεσε την ΕΕ να γίνει «πρωταθλητής της προστασίας του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθερίων». 

Ο Νάιτζελ Φάρατζ (ΕΕΑΔ, ΗΒ), δήλωσε ότι στις ΗΠΑ «ένας γνήσια εκλεγμένος δημοκράτης κάνει αυτά που εξελέγη για να κάνει». Περιέγραψε τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ως «απόδειξη του αντι-αμερικανισμού της ΕΕ» και προσκάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να έρθει στο Κοινοβούλιο για έναν «ανοιχτό διάλογο». 

Ο Μαρσέλ ντε Γκράαφ (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία), κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και την Επιτροπή να «ακολουθήσουν το παράδειγμα του Προέδρου Tραμπ και να επιβάλουν ελέγχους στα εθνικά σύνορα». «Κρατήστε έξω τους τζιχαντιστές. Όχι μόνο από τις επτά χώρες που ξεχώρισε ο Τραμπ, αλλά και από πολλές περισσότερες», πρόσθεσε.