ΔΙΕΘΝΗ

Οι FT αποκαλύπτουν τις «μαϊμουδιές» του εκλεκτού του Τραμπ για πρέσβη στην ΕΕ, Τεντ Μάλοχ

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2017, 16:40 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2017, 17:21
Οι FT αποκαλύπτουν τις «μαϊμουδιές» του εκλεκτού του Τραμπ για πρέσβη στην ΕΕ, Τεντ Μάλοχ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι... τίτλοι ευγένειας, οι δήθεν έπαινοι της Θάτσερ και η ακαδημαϊκή καριέρα 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πολιτικός επιστήμονας που επιθυμεί τη θέση του πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει διανθίσει με διάφορα μαργαριτάρια την αυτοβιογραφία του, όπως ότι είχε δεχτεί έπαινο από την Μάργκαρετ Θάτσερ και είχε «χριστεί ιππότης» από τη βασίλισσα.

Ο Τεντ Μάλοχ πρόσβαλε τους Ευρωπαίους ηγέτες εξισώνοντας την ΕΕ με τη Σοβιετική Ένωση και προβλέποντας ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία εκτός ευρωζώνης. Μολονότι δεν έχει εργαστεί ως διπλωμάτης από το 1991, υπήρξε ένθερμος διεκδικητής της δουλειάς στις Βρυξέλλες, αναδεικνυόμενος σε σημαντική φωνή υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Αλλά οι Financial Times ανακάλυψαν ότι κάποιοι από τους επαίνους του κ. Μάλοχ στους οποίους αναφέρεται στη νέα του αυτοβιογραφία Νταβός, Άσπεν και Γέηλ, είναι απατηλοί, αντιφατικοί ή αναπόδεικτοι.

Στη βιογραφία ισχυρίζεται ότι το ντοκιμαντέρ του στο PBS «Doing Virtuous Business» προτάθηκε για βραβείο Έμμυ. Εκπρόσωπος της τηλεοπτικής ακαδημίας που απονέμει τα βραβεία ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να βρει κάποιο έγγραφο της υποψηφιότητας.

Η WFYI, η εταιρεία που γύρισε το ντοκιμαντέρ ανέφερε ότι η ταινία είχε υποβληθεί για το Lower Great Lakes Chapter περιφερειακό Έμμυ, αλλά δεν προτάθηκε. Ο κ. Μάλοχ είχε ασχοληθεί με ένα προγενέστερο ντοκιμαντέρ που είχε προταθεί για περιφερειακό Έμμυ.

Ο κ. Μάλλεκ ισχυρίζετσι ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ τον είχε περιγράψει ως «ιδιοφυΐα» και «παγκόσμιο σέρπα*» πριν από έναν λόγο το 1992. «Από τότε χρησιμοποιώ συχνά αυτόν τον έπαινο και προσωνύμιο,» γράφει στην αυτοβιογραφία του που έχει υπότιτλο: Η ζωή μου πίσω από την κουρτίνα των ελίτ ως παγκόσμιος σέρπα.

Αλλά σε βίντεο από την περίσταση, η πρώην πρωθυπουργός δεν αποκαλεί τον κ. Μάλοχ «ιδιοφυΐα» ή «παγκόσμιο σέρπα». Αντ’ αυτού, η κ. Θάτσερ πριν το λόγο αστειεύεται με τους διοργανωτές, συγχαίροντάς τους που οργάνωσαν το συνέδριο την ίδια εβδομάδα με τη Μαύρη Τετάρτη, τη μέρα που η Βρετανία είχε εξωθηθεί εκτός του προ του ευρώ Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αξιολόγησης.

Ο κ. Μάλοχ πληροφόρησε τους Financial Times ότι το σχόλιο «παγκόσμιος σέρπα» ήταν «αποδεδειγμένο γεγονός» και ότι «περίπου 2.500 άνθρωποι είχαν ακούσει» το σχόλιο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μάλοχ γράφει ότι «εχρίσθην ιππότης της Τάξης του Αγίου Ιωάννη από την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ» και ότι «στην οικογένειά μου και τους πιο κοντινούς μου φίλους είμαι έκτοτε γνωστός ως Σερ Τεντ».

Όμως, μολονότι απέκτησε το μετάλλιο του Αγίου Ιωάννη το 2005, ήταν ως  «υπηρετών αδερφός» — βαθμός περίπου ισάξιος με του ΜΒΕ (Member of the Most Excellent Order of the British Empire / Μέλος του Πιο Εξέχοντος Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας), διάκριση αρκετές σκάλες πιο κάτω από τον τίτλο ιπποσύνης. Δεν συνοδεύεται από επίσημο τίτλο και τα μέλη δεν παρίστανται σε τελετή απονομής από τη Βασίλισσα.

Ερωτηθείς από τους Financial Times ο κ. Μάλλεκ σχολίασε «Φυσικά και δεν είναι [τίτλος ιπποσύνης]. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι είναι.»

Ο κ. Μάλλεκ έγραψε επιπλέον ότι «έγινε λόρδος (laird) από τον Λόρδο Λυόν της Σκωτίας και του δώθηκε προσωπικός θυρεός με μια φανταχτερή ρήση στα λατινικά.»

Ωστόσο, το αρμόδιο εραλδικό γραφείο που φυλάσσει τους επίσημους πίνακες σχολίασε: «Ο Λόρδος Λυόν δεν μπορεί να κάνει κάποιον λόρδο… Θα ήταν σίγουρα εσφαλμένο [για τον κ. Μάλλεκ] να πει ότι “έγινε λόρδος από τον Βασιλέα των Όπλων Λόρδο Λυόν**”.» Ο κ. Μάλλεκ πληροφόρησε τους Financial Times ότι κατείχε έναν πάπυρο που πιστοποιούσε ότι είχε γίνει λόρδος.

Στην αυτοβιογραφία του, σημειώνει ότι φοίτησε στα πανεπιστήμια του Άμπενρτην και του Τορόντο όπου «ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στον άνευ προηγουμένου χρόνο ρεκόρ των κάτω των τριών χρόνων μεταξύ 1976 και 1979. Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο λέει ότι ο τίτλος δεν απονεμήθηκε πριν το 1980. Σε ερώτηση των Financial Times ο κ. Μάλοχ απάντησε ότι είχε ολοκληρώσει τις εργασίες και τις προφορικές εξετάσεις μέσα στα τρία χρόνια και ότι ήταν η διατριβή που καθυστέρησε.

Πρόσφατα ο κ. Μάλοχ ισχυρίστηκε ότι «βοήθησε να πέσει η Σοβιετική Ένωση». Ύστερα από ένα διάλειμμα στο υπουργείο Εξωτερικών, η πιο σημαντική διπλωματική του λειτουργία υπήρξε ως αναπληρωτής στην Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ, μεταξύ 1989 και 1991. Ανέφερε ότι η λειτουργία του ήταν «σε επίπεδο διπλωμάτη», ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΟΗΕ λένε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο κ. Μάλοχ πληροφόρησε τους Financial Times ότι «Ο ρόλος πάντοτε μου είχε περιγραφεί ως τέτοιος».

 

* σέρπα: αντιπρόσωπος επικεφαλής κράτους ή κυβέρνησης σε διεθνή διάσκεψη κορυφής. Εκ της φυλής των Σέρπα στο Νεπάλ που μισθώνονται ως βαστάζοι και οδηγοί στα Ιμαλάια.

** The Right Honourable Lord Lyon King of Arms, είναι ο ακριβής τίτλος του Σκωτσέζου αξιωματούχου που είναι υπεύθυνος για την έκδοση νέων θυρεών.

 

 

Πηγή: Financial Times και News On A Hand

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr