current views are: 9

14 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση19:22

Ο Τραμπ κερδίζει μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματός του στην Κίνα

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να δεχτεί κάτι που προσπαθεί να πάρει εδώ και μια δεκαετία από την Κίνα: τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του ονόματός του από κατασκευαστική εταιρεία. Ύστερα από απανωτές απορρίψεις από τα δικαστήρια της Κίνας, οι προοπτικές του άλλαξαν δραματικά όταν ξεκίνησε η προεκλογική του εκστρατεία.

Δημοσίευση 19:22’

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να δεχτεί κάτι που προσπαθεί να πάρει εδώ και μια δεκαετία από την Κίνα: τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του ονόματός του από κατασκευαστική εταιρεία. Ύστερα από απανωτές απορρίψεις από τα δικαστήρια της Κίνας, οι προοπτικές του άλλαξαν δραματικά όταν ξεκίνησε η προεκλογική του εκστρατεία.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να δεχτεί κάτι που προσπαθεί να πάρει εδώ και μια δεκαετία από την Κίνα: τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του ονόματός του από κατασκευαστική εταιρεία. Ύστερα από απανωτές απορρίψεις από τα δικαστήρια της Κίνας, οι προοπτικές του άλλαξαν δραματικά όταν ξεκίνησε η προεκλογική του εκστρατεία.

Ο τελευταίος θρίαμβος του Τραμπ μπορεί να είναι ο πρώτος από μια σειρά νικών για διαμάχες περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του. Κάθε νίκη παράγει αξία για την οικονομική αυτοκρατορία του Τραμπ και εγείρει ερωτήματα ηθικού τύπου για τη διοίκησή του.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση 49 αιτήσεις για κατοχύρωση εμπορικού σήματος – όλες έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας – και 77 μάρκες που ήδη είναι κατοχυρωμένες στο όνομά του, οι περισσότερες πρόκειται να ανανεωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η υπόθεση των κατασκευαστικών αυξάνει την πιθανότητα ο πρόεδρος να ξεσπαθώσει και ενάντια σε άλλες 225 εταιρείες με την εμπορική επωνυμία Τραμπ και έδρα την Κίνα, που περιλαμβάνουν από τουαλέτες και προφυλακτικά ως βηματοδότες, ακόμα και ένα «Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ».

Δικηγόροι από όλο το πολιτικό φάσμα λένε ότι τα εμπορικά σήματα παρουσιάζουν σύγκρουση συμφερόντων για τον Τραμπ και ενδέχεται να παραβιάζουν τη ρήτρα περί αποδοχών του Συνάγματος των ΗΠΑ, που απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς να δέχονται οτιδήποτε πολύτιμο από ξένες κυβερνήσεις, εντός και αν το επιτρέψει κατ’ εξαίρεση το Κογκρέσο.

Κάποιες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την επιθυμία του Τραμπ να ισχυροποιήσει τον έλεγχο πάνω στην επωνυμία του με αντάλλαγμα χάρες – ειδικά χώρες όπως η Κίνα, όπου τα δικαστήρια και η γραφειοκρατία επηρεάζονται από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και από τη φύση τους αντανακλούν τις πολιτικές κατευθυντήριες της ηγεσίας. Ενώ η Κίνα προσφάτως έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας εν γένει και μόνο η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εμπορική επωνυμία για αναμόχλευση της πολιτικής εγείρει ανησυχίες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κακή ιδέα να δεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ την καταχώριση αυτών των πολύτιμων πνευματικών δικαιωμάτων από την Κίνα, ενώ βρίσκεται στην Προεδρία των ΗΠΑ,» λέει ο Νόρμαν Άισεν, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής δικηγόρος επί των ηθών για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για προσπάθεια των Κινέζων να επηρεάσουν τον κ. Τραμπ με σχετικά χαμηλό κόστος, πιθανώς μεγάλο όφελος για εκείνον, αλλά πιθανώς μεγάλες ζημίες για τις ΗΠΑ.»

Ο Ρίτσαρντ Πέιντερ, επικεφαλής δικηγόρος επί των ηθών επί Τζωρτζ Τ. Μπους, χαρακτήρισε την κατάσταση «ιδιαίτερα ανάρμοστη». Αφού οι ξένες κυβερνήσεις καταλάβουν ότι ο Τραμπ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την οικογενειακή επιχείρηση, είπε ο Πέιντερ, «θα του δώσουν αυτό που θέλει και θα περιμένουν ανταλλάγματα».

Ο Άισεν και ο Πέιντερ εμπλέκονται σε αγωγή κατά του Τραμπ με την κατηγορία ότι οι δεσμοί του με ξένες επιχειρήσεις  παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει απαξιώσει την αγωγή ως «εντελώς άνευ σημασίας».

Η ακριβής αξία των εμπορικών σημάτων βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος είπε ότι σχεδιάζει η επωνυμία Τραμπ να αποκτήσει μείζονα ρόλο στη διαμόρφωση της περιουσίας του και έχει παλέψει σκληρά να προστατέψει τις επωνυμίες του στην Κίνα.

«Καταβάλλω εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε νομικές εισφορές για να εξασφαλίσω τον όνομά μου και διεθνώς αναγνωρισμένη φίρμα μου από Κινέζους ιδιώτες που θέλουν να επωφεληθούν από τη φήμη μου,» έγραφε ο Τραμπ το 2011 στον υπουργό εμπορίου Γκάρυ Λοκ, για μια διαμάχη στο Μακάο, μια αυτόνομη περιοχή στην Κίνα.

Tον Μάιο του 2009 έστειλε μια ομάδα με 150 κιλά οτικοακουστικό υλικό για να αποδείξει ότι ήταν, στ’ αλήθεια διάσημος. Δεν δούλεψε. Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον των δικαστηρίων ως “παραδόπιστα, διεφθαρμένα και βρόμικα».

Το όνομα Τραμπ αντηχεί σε όλον τον κόσμο,» έγραφε ο Τραμπ. «Σύμφωνα με το άσχετο συμβούλιο των δικαστών τους φαίνεται ότι τα μόνα μέρη στον κόσμο που δεν με ξέρουν καλά είναι η Κίνα και το Μακάο.»

Ως Πρόεδρος, χάρη στο ανεβασμένο προφίλ του στην Κίνα, ο Τραμπ θα μπορέσει ευκολότερα να προστατέψει την επωνυμία του, λέει η Ζου Νταντάν, δικηγόρος στο Πεκίνο που δουλεύει για τον Τραμπ από το 2006. Οι Αρχές σίγουρα θα απορρίψουν νέες αιτήσεις «Τραμπ» από άσχετα μέρη και μπορεί να απαιτήσουν δικαιώματα από υφιστάμενους κατόχους επωνυμιών «Τραμπ», όπως η εταιρεία Shenzhen Trump Industrial Co. που κατασκευάζει τουαλέτες με την επωνυμία «Τrump», από το 2002. 

 

Ο συν-ιδρυτής Ζονγκ Ζιγί λέει ότι η εταιρεία δεν έχει καμιά σχέση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Το αγγλικό «U», μάλιστα στο λογότυπό τους θυμίζει ένα ωραίο καπάκι τουαλέτας.

 

Αυτό πάντως συνέβη και στην περίπτωση που οδεύει προς το τέλος της αυτήν την εβδομάδα. Ο Τραμπ είχε κάνει αίτηση για τα δικαιώματα στην επωνυμία Τραμπ για μια κατασκευαστική τον Δεκέμβριο του 2006, αλλά ένας άνδρας ονόματι Ντονγκ Γουέι είχε καταθέσει παρόμοια αίτηση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η Κίνα δουλεύει βάση ενός συστήματος «όποιος προλάβει πρώτος» στις επωνυμίες και το αρμόδιο γραφείο απέρριψε την αίτηση του Τραμπ. Ο Τραμπ έκανε την μια έφεση πάνω στην άλλη. Τις έχασε όλες, όπως απέτυχε και σε όλες τις προσπάθειες να ακυρώσει την αίτηση του Ντονγκ.

Όταν ο Τραμπ κατέβηκε υποψήφιος για την Προεδρία οι άνθρωποί του υπέβαλαν εκ νέου αίτηση για να ακυρωθεί η επωνυμία του Ντανγκ. Αυτή τη φορά δούλεψε. Ο δρόμος για την κατοχύρωση του ονόματος από τον ίδιο τον Τραμπ άνοιξε. Την Τρίτη, που θα έχει παρέλθει το τρίμηνο για ενδεχόμενες ενστάσεις θα κατέχει επίσημα την επωνυμία.

Γιατί ο Τραμπ απέκτησε ξαφνικά την εύνοια της κινεζικής γραφειοκρατίας; Κανένας Κινέζος αξιωματούχος δεν δέχτηκε να σχολιάσει.

Κάποιοι δικηγόροι δείχνουν προς μια γενική σκλήρηνση της στάσης της Κίνας απέναντι στις εμπορικές επωνυμίες. Το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της Κίνας δημοσίευσε μια νομική ρήτρα που υπαγορεύει ότι ονόματα «πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, εθνικών και λοιπών προσώπων του δημόσιου βίου» δεν μπορούν να κατοχυρωθούν για εμπορική χρήση. Η ρήτρα ανακοινώθηκε μετά από απόφαση δικαστηρίου τον Δεκέμβριο που επέστρεφε τα δικαιώματα της κινεζικής εκδοχής του ονόματος του Μάικλ Τζόρνταν στον σταρ του αμερικανικού μπάσκετ. Τα δικαιώματα κατείχε η Qiaodan Sports Co. Το όνομα Qiaodan στην κινεζική ακούγεται σαν «Τζόρνταν».

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική έπαιξε ρόλο. ΤΟ 2016 η φύση της διαμάχης είχε αλλάξει. Οι κινεζικές Αρχές πλέον αποφάσιζαν για την υπόθεση ενός κακομοίρη από την επαρχία Λιαολίνγκ εναντίον ενός υποψήφιου για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Νταν Πλέιν, διευθυντής εταιρείας συμβούλων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Χονγκ Κονγκ είπε ότι η μοίρα μελλοντικών υποθέσεων θα εξαρτηθούν από τις σχέσεις του Τραμπ με το Πεκίνο. Εάν ο Τραμπ εξοργίσει την κινεζική κυβέρνηση μπορεί η δυνατότητά του να προστατέψει την επωνυμία του να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Πηγή: Associated Press News


σχετικα αρθρα