ΔΙΕΘΝΗ

Έξαρση των εγκλημάτων μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

του Στάθη Ανδρέου - Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2017, 21:43 / Ανανεώθηκε 16 Φεβρουαρίου 2017, 21:43
Έξαρση των εγκλημάτων μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit
Facebook Twitter Whatsapp

Τα εγκλήματα μίσους στο ΗΒ έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, ύστερα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου όπου αποφασίστηκε η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα.

Τα εγκλήματα μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, ύστερα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου όπου αποφασίστηκε η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πάνω από 14.000 εγκλήματα μίσους σημειώθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Μιλώντας σε ποσοστά, το πλήθος των εγκλημάτων μίσους αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αστυνομία λέει ότι σύμφωνα με δικές της μετρήσεις τα περιστατικά σημειώνουν ύφεση μετά την κορύφωση του καλοκαιριού.

Τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειχναν ότι τον Ιούλιο του 2016 τα εγκλήματα μίσους είχαν αυξηθεί κατά 41% σε σχέση με το 2015.

Τα νέα δεδομένα που συνέλεξε η Ένωση Τύπου προέρχονται από επίσημες στατιστικές που περιλαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες για πέντε κεντρικές κατηγορίες εγκλημάτων που έχουν φυλετικά ή θρησκευτικά κίνητρα. Στους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 οι 33 από τις 44 υπηρεσίες στην Αγγλία και την Ουαλία εμφάνισαν τους υψηλότερους δείκτες στα εγκλήματα μίσους από το 2012 που πρωτοξεκίνησαν οι μετρήσεις.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκλημάτων μίσους για την περίοδο, 3.356 περιπτώσεις ενώ στο Μάντσεστερ και στο Δυτικό Γιόρκσαιρ η αστυνομία κατέγραψε 1.033 και 1.013 περιστατικά αντίστοιχα.

Η αστυνομία λέει ότι η προσέγγιση στο φαινόμενο υπήρξε συντονισμένη και «συμπαγής», με αποτέλεσμα την μείωση των περιστατικών. Ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο Ντομινίκ Κασιάνι από το BBC σχολιάζει ότι μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το Brexit  έχουμε έξαρση των περιστατικών παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί στο μέλλον. Ενδεχομένως η αύξηση στα νούμερα να μη σημαίνει και αύξηση των περιστατικών, αλλά απλά ότι περισσότεροι άνθρωποι τα δηλώνουν.

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Άιζακ πρόεδρος της επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι πολύς κόσμος εκφράζει ανησυχίες: «Είναι λογικό να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές εξάρσεις κατά τη διαδικασία του Brexit.»

Η Φίτσα Κουρεσί από το Δίκτυο Δικαιωμάτων των Μεταναστών προειδοποιεί: «Χιλιάδες άνθρωποι στο ΗΒ που υφίστανται διακρίσεις, επιθετικότητα και βία παραμένουν αόρατοι – αλλά τα σημερινά νούμερα τους φέρνουν στην επιφάνεια.» Το Δίκτυο παρέχει μια διαδικτυακή υπηρεσία, την iStreetWatch, που σημειώνει τα περιστατικά μίσους σε έναν διαδραστικό χάρτη και παροτρύνει τους ανθρώπους να τα δηλώνουν.

 

Πηγή: BBC