ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Θύμα «εγκλημάτων» που τον οδήγησαν στο θάνατο είχε πέσει ο δικηγόρος Μαγκνίτσκι

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2011, 16:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρωσία: Θύμα «εγκλημάτων» που τον οδήγησαν στο θάνατο είχε πέσει ο δικηγόρος Μαγκνίτσκι
Facebook Twitter Whatsapp
Ο δικηγόρος Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε το 2009 στη φυλακή ενώ βρισκόταν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, είχε πέσει θύμα πολλών και αλλεπάλληλων «εγκλημάτων», βασανιστηρίων και μηχανορραφιών, παραδέχτηκε το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου σε επίσημη έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο δικηγόρος Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε το 2009 στη φυλακή ενώ βρισκόταν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, είχε πέσει θύμα πολλών και αλλεπάλληλων «εγκλημάτων», βασανιστηρίων και μηχανορραφιών, παραδέχτηκε το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου σε επίσημη έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προϊδεάσει από την Τρίτη για το περιεχόμενο της έκθεσης, λέγοντας ότι ο θάνατος του 37χρονου δικηγόρου οφειλόταν σε "εγκλήματα" και τονίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει "να πεθαίνουν στη φυλακή". Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε ευθέως τις δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η έκθεση του συμβουλίου, που συντάχθηκε κατόπιν εντολής του Μεντβέντεφ, αποκαλύπτει τα ονόματα των υπευθύνων του υπουργείου Εσωτερικών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του θανάτου του Μαγκνίτσκι, τον Νοέμβριο του 2009 σε μια φυλακή της Μόσχας.

"Η συμμετοχή στην έρευνα (σ.σ. για τις συνθήκες θανάτου) των συνεργατών του υπουργείου Εσωτερικών Κουζνετσόφ, Καρπόφ, Τολτσίνσκι, Κρετσέτοφ και Ντρογκάνοφ δημιούργησε απόλυτη σύγκρουση συμφερόντων", υπογραμμίζει η έκθεση.

    Μετά τη σύλληψή του ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος ήταν σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου Hermitage, είχε κατηγορήσει τα άτομα αυτά ως εμπλεκόμενα σε μεγάλη φορολογική απάτη. Το αίτημά του δικηγόρου να μην συμμετάσχουν στις ανακρίσεις για τη δική του υπόθεση οι αξιωματούχοι αυτοί είχε απορριφθεί "από τον ανακριτή Σιλτσένκο, την προϊσταμένη του Βινογκράντοβα και τους υπεύθυνους της επιτροπής έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών", σημειώνεται στην έκθεση.

Το γεγονός ότι επιτράπηκε σε άτομα που ο Μαγκνίτσκι κατηγορούσε για απάτες να ερευνήσουν την υπόθεση του ίδιου του Μαγκνίτσκι μαρτυρά "είτε αμέλεια, είτε το συμφέρον που είχαν όσοι ανέλαβαν την έρευνα", παρατηρούν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Το συμβούλιο καταγγέλλει επίσης ότι πολλοί αξιωματούχοι εμπόδισαν το δικηγόρο "με τις πράξεις τους ή την απραξία τους" να δεχτεί ιατρική βοήθεια μέσα στη φυλακή. Μία εβδομάδα πριν από μια προγραμματισμένη εγχείριση στη φυλακή Ματρόσκαγια Τίσινα της Μόσχας, η οποία διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο Μαγκνίτσι μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή, την Μπουτίρκα, με απόφαση του Σιλτσένκο "με σκοπό να στερηθεί την ιατρική περίθαλψη". Στην Μπουτίρκα, τα αλλεπάλληλα αιτήματά του να τον δει γιατρός απορρίφθηκαν και "τα φάρμακα που παρέδιδε η μητέρα του δεν γίνονταν δεκτά (από τις σωφρονιστικές αρχές) ή δίνονταν σε άλλους κρατούμενους". Πρόκειται για "εγκληματική παράβλεψη που παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή", τονίζει το συμβούλιο.

Όταν, λίγο πριν από το θάνατό του, ο Μαγκνίτσκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής, η γιατρός Αλεξάντρα Γκάους έκρινε ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν η αρμόζουσα και κάλεσε τους φύλακες που του φόρεσαν χειροπέδες. Οι γιατροί της υπηρεσίας εκτάκτων περιστατικών δεν είχαν πρόσβαση στον ασθενή.

Σύμφωνα με την έκθεση ο θάνατος του Μαγκνίτσκι ενδέχεται να προκλήθηκε από "χτυπήματα" αφού οι γονείς του διαπίστωσαν ότι οι φάλαγγές του ήταν σπασμένες και έφερε εκχυμώσεις σε όλο του το σώμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες που του προσάπτονται. "Στην υπόθεση αυτή, οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν νόμιμες και νομικά βάσιμες, επικυρώθηκαν από την εισαγγελία και τα δικαστήρια", είπε η εκπρόσωπος Τατιάνα Γκερασίμοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος των Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στο θάνατο του Μαγκνίτσκι.