ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ έφερε το χάος: Το σκάνδαλο με τους Ρώσους, οι ασυνεννοησία με το Κογκρέσο και η πρόταση μομφής

του Στάθη Ανδρέου - Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2017, 20:20 / Ανανεώθηκε 16 Φεβρουαρίου 2017, 20:20
Ο Τραμπ έφερε το χάος: Το σκάνδαλο με τους Ρώσους, οι ασυνεννοησία με το Κογκρέσο και η πρόταση μομφής
Facebook Twitter Whatsapp

Οι χαοτικοί χειρισμοί την παραίτησης του Μάικλ Φλυν και οι αποκαλύψεις για τους δεσμούς με τη Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη έως τώρα πρόκληση για τη διοίκηση Τραμπ και εγείρουν αμφιβολίες για την ικανότητα να ξεπεραστεί η κρίση που δημιουργείται μεταξύ Λευκού Οίκου και Καπιτωλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι χαοτικοί χειρισμοί την παραίτησης του Μάικλ Φλυν και οι αποκαλύψεις για τους δεσμούς με τη Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη έως τώρα πρόκληση για τη διοίκηση Ντόναλντ Τραμπ και εγείρουν αμφιβολίες για την ικανότητα να ξεπεραστεί η κρίση που δημιουργείται μεταξύ Λευκού Οίκου και Καπιτωλίου.

Ο Φλυν, ο Τραμπ και οι Ρώσοι

Την Τετάρτη, η διοίκηση κλυδωνιζόταν από τα δημοσιεύματα των Τάιμς της Νέας Υόρκης και του CNN ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν επιβεβαιώσει πως συνεργάτες του Προέδρου Τραμπ βρίσκονταν σε επαφή με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών το 2016.

Τις αναφορές απέρριψε εξαγριωμένος ο κ. Τραμπ ως βασισμένες σε «εγκληματικές» διαρροές. Ωστόσο, εντείνουν το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι πιθανοί ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του προέδρου στο Κογκρέσο, οι οποίοι πρέπει να θέσουν δύσκολες ερωτήσεις για τη Ρωσία χωρίς να αποξενωθούν από τον Λευκό Οίκο, τον οποίο χρειάζονται για τους νομοθετικούς τους στόχους.

Τα τελευταία δημοσιεύματα για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Μόσχα ήρθαν μόλις μια μέρα μετά την παραίτηση του Φλυν από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο κ. Φλυν είχε παρουσιάσει ψευδώς τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρεσβευτή.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την κρίση, προσφέροντας ένα πιο καθαρό χρονοδιάγραμμα του πότε είχε πληροφορηθεί για τις συζητήσεις του κ. Φλυν με τον Ρώσο αξιωματούχο. Πρωτύτερα είχε αρνηθεί ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί και ο κ. Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι είχε υπάρξει «απίστευτα σκληρός με τη Ρωσία».

Αναστάτωση στο Κογκρέσο - Ρωγμές στους Ρεπουμπλικάνους

Στο Κογκρέσο, ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων προειδοποίησαν ότι ο Λευκός Οίκος δεν ενημερώνει σωστά τους γερουσιαστές για τις εξελίξεις και αφήνει μέλη του κόμματος στο σκοτάδι, ενώ προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τους δεσμούς του Τραμπ με τη Μόσχα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι ήταν σημαντικό να ξεκαθαριστεί το τι δεσμούς έχει ο Τραμπ με τη Ρωσία, εν μέρει διότι η σφοδρή αντιπαράθεση απειλεί την ίδια τη λειτουργία του Λευκού Οίκου.

 «Είναι εντελώς ανοργάνωτοι. Είμαστε στο σκοτάδι, όπως όλοι. Ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να ξέρει πώς να το χειριστεί,» λέει ένας Ρεπουμπλικανός.

«Φοβάμαι ότι τώρα που δεν έχουμε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και με την αναταραχή που επικρατεί στη διοίκηση, ότι θα μας είναι πολύ δύσκολο να αναλάβουμε τα καθήκοντά μας και να υπερασπιστούμε τη χώρα,» είπε στο CNN o γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν.

Αλλά οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο εκμεταλλεύτηκαν τις έριδες και ζήτησαν από το Κογκρέσο να ορίσει επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή ύπαρξη δεσμών μεταξύ Μόσχας και μελών της ομάδας του Τραμπ

Ο Σάμιουελ Τσαράπ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών είπε πως ακόμα και αν όλα τα δημοσιεύματα είναι ψευδή, έχουν πλέον αποκτήσει μια δική τους ζωή και πλήττουν σοβαρά την ευρύτερη εικόνα του κ. Τραμπ.

Ο Στέφεν Μάιροφ, πολιτικός σύμβουλος είπε ότι είναι μάλλον απίθανο οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου να χρησιμοποιήσουν τις αναφορές για τη Ρωσία ως λόγο για να διαχωριστούν από τον Τραμπ τόσο σύντομα στην προεδρία του.

«Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο θεωρούν ότι λίγο απέχει από το να τα τινάξει όλα στον αέρα και τον κρατάνε σε απόσταση,» είπε ο κ. Μάιροφ. «Αλλά όσο η οικονομία συνεχίσει να κουτσο-κινείται και όσο εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους να συμπορεύονται μέχρι τις εκλογές του 2018, θα διατηρούν μια κόσμια στάση.»

Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, αλλά η φράση-κλειδί στα παραπάνω είναι «όσο εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους». Πόσο θα μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια ενώ ο Πρόεδρος θα συνεχίζει συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο;

Μέχρι τώρα η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είχε αρνηθεί τον σχηματισμό της επιτροπής. Αλλά την Τετάρτη, ο γερουσιαστής Λίντσεϋ Γκράχαμ, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, έσπασε το μέτωπο και συμπαρατάχτηκε με τις ανησυχίες των Δημοκρατικών.

«Πράγματι, υπάρχουν επαφές μεταξύ αξιωματούχων του Τραμπ και αξιωματούχων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που μπορεί να συνιστούν σοβαρό αδίκημα και να δικαιολογούν τη σύσταση μιας επίλεκτης επιτροπής διερεύνησης,» είπε ο κ. Γκράχαμ.

«Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο θεωρούν ότι λίγο απέχει από το να τα τινάξει όλα στον αέρα και τον κρατάνε σε απόσταση»

Ο κ. Τραμπ ξέρει να κάνει φίλους

Όμως ο κ. Τραμπ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο μέσα στο δικό του στρατόπεδο. Ολόκληρη η γραφειοκρατία βρίσκεται σε αμηχανία με τις διοικητικές πράξεις του νέου Προέδρου και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο κ. Τραμπ έχει καταφέρει να έρθει σε σύγκρουση με το μεγαλύτερο ή το σημαντικότερο μέρος της ομοσπονδιακής δομής.

Εκτός από το δικαστικό σώμα με το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο από την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του με αφορμή το επίμαχό διάταγμά του περί μετανάστευσης που έχει κολλήσει στα δικαστήρια, οι σχέσεις του με τις υπηρεσίες πληροφοριών του βρίσκονται επίσης στο ναδίρ.

Οι σχέσεις ήταν ήδη τεταμένες πριν την ορκωμοσία του, εξαιτίας του διαβόητου φακέλου με τα «ρωσικά υπομνήματα» που φέρεται να συντάχθηκε από έγκυρο πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ανέφερε εκτός των άλλων ότι οι Ρώσοι κατείχαν οπτικό υλικό με υποτιθέμενα σεξουαλικά όργια του Τραμπ σε ξενοδοχείο της Μόσχας. Ο κ. Τραμπ εξαπέλυσε μύδρους κατά των υπηρεσιών για τη διαρροή του υλικού στα ΜΜΕ.

Τα νέα δημοσιεύματα και οι αναφορές σε ύποπτες σχέσεις με τη Ρωσία είχαν παρόμοια αντιμετώπιση από τον κ. Τραμπ. Αντί να απαντήσει στα ερωτήματα, να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του και γενικά να συνεργαστεί με τις ανεξάρτητες Αρχές πέρασε στην επίθεση. Κάνει λόγο για  σαμποτάζ και οι σύμμαχοί του καλούν για διερεύνηση των διαρροών.

Δύο ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, οι κ. Τζέισον Τζάφετς και Μπομπ Γκουντλάτε ζήτησαν με επιστολή τους την Τετάρτη από τον γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει εάν υπήρξε κακοδιαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών, αναφερόμενοι στις διαρροές που οδήγησαν στην παραίτηση του κ. Φλυν.

Ο Πρόεδρος τηρεί άκρως ανταγωνιστική στάση απέναντι στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών και τις έχει χαρακτηρίσει ως μέρος του σκοτεινού φιλο-δημοκρατικού κατεστημένου στην Ουάσιγκτον που σκοπεύει να ξηλώσει.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που κατέβηκαν στους δρόμους για τις αποφάσεις της διοίκησής του, τις τριβές που κατάφερε στις σχέσεις με την Ευρώπη, το Μεξικό, την Κίνα, την Αυστραλία και γενικά τον υπόλοιπο πλανήτη (χώρια τις έριδες που δημιούργησε εν ριπή οφθαλμού με σημαντική μερίδα των ΜΜΕ) ένα είναι σίγουρο: ο Αμερικανός Πρόεδρος ξέρει να κάνει φίλους.

 «Είναι σκληρό, αλλά πρέπει να τερματίσουμε αυτήν την επικίνδυνη Προεδρία. Πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής στον Τραμπ, πάραυτα.»

Πρόταση μομφής;

Τι μέλλει γενέσθαι; Το CNN που εξελίσσεται σε ένα από τους μεγαλύτερους πολέμιους του κ. Τραμπ γράφει ότι αυτή τη φορά η ιστορία δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα:  «Γιατί αυτή τη φορά η ιστορία θα συνεχιστεί είτε το θέλει, είτε όχι. Τίποτα πέραν της πλήρους αποκάλυψης και ανεξάρτητης διερεύνησης δεν θα τερματίσει την ιστορία με την προσπάθεια της Ρωσίας να ευνοήσει τον Τραμπ στις εκλογές.»

Ωστόσο, όσο και να φωνάζει το CNN, μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στον Αμερικανό Πρόεδρο και με τον όρο κυρώσεις εννοούμε να υποβάλει πρόταση μομφής.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι προτού ακόμα να κλείσει μήνας από την ανάληψη της Προεδρίας από τον κ. Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να γίνεται λόγος για πρόταση μομφής από διάφορα μέρη.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Γουισκόνσιν Μαρκ Πόκαν λέει ότι εάν ο πρόεδρος αποτύχει να απαντήσει στις επερχόμενες προκλήσεις και να επιδείξει την απαραίτητη διαφάνεια «θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλα μέτρα, όπως νομοθετικές ντιρεκτίβες, ψηφίσματα, ακόμα και στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής.»

Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί που συμφωνούν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Policy Poling το 46% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής στον Τραμπ και άλλο ένα 9% δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Και μια και ο λόγος περί ενδεχομένων, ο βρετανικός γίγαντας στοιχημάτων Ladbrokes δίνει τις πιθανότητες ο Τραμπ να φύγει είτε μέσω παραίτησης, είτε μέσω πρότασης μομφής 11/10, ενώ και σε άλλα μεγάλα πρακτορεία στοιχημάτων λίγοι στοιχηματίζουν υπέρ της παραμονής του Τραμπ στην εξουσία, γράφει το POLITICO.

Το New Jersey Opinion γράφει ότι εάν δεν συσταθεί επιτροπή διερεύνησης για το σκάνδαλο Φλυν ο κόσμος θα πρέπει να κατέβει μαζικά στους δρόμους και να απαιτήσει από το Κογκρέσο την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Αμερικανού Προέδρου.

Όμως, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και μέσα από τον ίδιο τον συντηρητικό χώρο αρχίζουν να υψώνονται φωνές που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη νέα διοίκηση.

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην δικαστής Μαρκ Πέιντερ κάνει λόγο για ασυμβίβαστο μεταξύ των συμφερόντων του κ. Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ και ως μεγιστάνα-επιχειρηματία. Πολλοί πίστευαν ότι με τον καιρό ο Τραμπ θα «ωρίμαζε» και θα έπαιρνε στα σοβαρά τα καθήκοντά του, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Οι βασικές αμερικανικές αξίες – η ελευθερία του λόγου, η κυριαρχία του Νόμου, ο διαχωρισμός των εξουσιών, ακόμα και η απλή ευπρέπεια – είναι άγνωστες στον Λευκό Οίκο,» λέει. «Είναι σκληρό, αλλά πρέπει να τερματίσουμε αυτήν την επικίνδυνη Προεδρία. Πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής στον Τραμπ, πάραυτα.»

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι παρά ανακλαστικά σκιρτήματα και απέχουν ακόμα πολύ από ένα οργανωμένο και μεθοδικό κίνημα κατά του Αμερικανού Προέδρου. Δεδομένης όμως της ταχύτητας με την οποία ο κ. Τραμπ δημιουργεί έχθρες και την ταχύτητα με την οποία τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο δημιουργώντας έριδες και ρωγμές στο εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος, τόσο σύντομα μετά την ανάληψη της Προεδρίας, είναι εύλογο να τίθεται το ερώτημα αν ο νέος Πρόεδρος θα βγάλει την τετραετία.
 

Πηγες: CNBC / CNN / Cincinnati.com / The Nation / The Hill / POLITICO / New Jersey Opinion

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr