current views are: 10

21 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση12:07

Πάνω από 100.000 άνθρωποι αντιμέτωποι με τον λιμό στο Νότιο Σουδάν

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι εξαιτίας του πολέμου και της οικονομίας που καταρρέει 100.000 άνθρωποι στις βόρειες και κεντρικές επαρχίες του Νότιου Σουδάν βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού.

Δημοσίευση 12:07’

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι εξαιτίας του πολέμου και της οικονομίας που καταρρέει 100.000 άνθρωποι στις βόρειες και κεντρικές επαρχίες του Νότιου Σουδάν βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού.

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι εξαιτίας του πολέμου και της οικονομίας που καταρρέει 100.000 άνθρωποι στις βόρειες και κεντρικές επαρχίες του Νότιου Σουδάν βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Επιπλέον, 1 εκατομμύριο άνθρωποι εικάζεται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Επιβάλλεται η άμεση και απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποτρέψει «μια κλιμακούμενη καταστροφή,» προσθέτουν.

Είναι η πρώτη περίπτωση λιμού που σημειώνεται από το 2011 στη Σομαλία, όταν πάνω από 250.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Απριλίου 2012.

Τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου έχουν γκρεμίσει τις ελπίδες ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα θα μπορέσει να πλουτίσει από αυτό, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Σουδάν, τερματίζοντας μία από τις πιο μακροχρόνιες διαμάχες στην Αφρική. Η επαρχία Unity που συνορεύει με το Σουδάν βρίσκεται στο επίκεντρο μερικών από τις πιο άγριες συγκρούσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν όψει των επιχειρήσεων κυβερνητικών δυνάμεων κατά θέσεων της αντιπολίτευσης.

Η επιδείνωση της κρίσης στο Νότιο Σουδάν έρχεται ενώ ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι τρεις ακόμα χώρες – η Υεμένη, η Σομαλία και η Νιγηρία – βρίσκονται υπό τον κίνδυνο του λιμού.

Περίπου 4,9 εκ. άνθρωποι – πάνω από το 40% του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν – έχουν άμεση ανάγκη τροφίμων, γεωργικής και διατροφικής βοήθειας σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, ανθρωπιστικών οργανώσεων, του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και της UNICEF.

Η ανακοίνωση, που βασίστηκε σε στοιχεία των περασμένων μηνών, προσθέτει ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων με δυσκολία πρόσβαση στην τροφή αναμένεται να αυξηθεί στα 5,5 εκ. τον Ιούλιο εάν δεν γίνει τίποτα για την καταπολέμηση της κρίσης.

Ο Σερτζ Τισό, αντιπρόσωπος του FAO στο Νότιο Σουδάν λέει: «Ο λιμός έχει πάρει τραγικές διαστάσεις σε μέρη του Νοτίου Σουδάν και οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. Πολλές οικογένειες έχουν εξαντλήσει κάθε μέσο επιβίωσης. Οι άνθρωποι εδώ είναι κυρίως αγρότες και ο πόλεμος έχει διακόψει την αγροτική παραγωγή. Έχασαν τα ζωντανά τους, ακόμα και τα γεωργικά τους εργαλεία. Για μήνες ζουν αποκλειστικά με ό,τι φυτά μαζέψουν και ό,τι ψάρια πιάσουν.»

Η ανακοίνωση, που εξέτασε 23 από τις συνολικά 86 επαρχίες, εκτιμά ότι στις 14 εμφανίζεται οξεία διατροφική κρίση (GAM), όπου ο διατροφικός δείκτης του γενικού πληθυσμού ξεπερνά το κρίσιμο σημείο του 15%. Σε μερικές περιοχές αγγίζει το 42%.

Η Τζόυς Λούμα, περιφερειακή διευθυντής του WPF λέει: «Ο λιμός έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. To WPF και όλη η ανθρωπιστική κοινότητα προσπαθούμε με όλη μας τη δύναμη να αποφύγουμε την καταστροφή, οργανώνοντας μια ανθρωπιστική απάντηση σε κλίμακα που, ειλικρινά, θα ήταν αδιανόητη πριν από τρία χρόνια.

«Αλλά έχουμε επίσης προειδοποιήσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να κάνει και πολλά, όταν δεν υπάρχουν ειρήνη και ασφάλεια.»

Η παραγωγή τροφίμων στο Νότιο Σουδάν επλήγη με την κλιμάκωση της βίας πέρυσι ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε σε δυσθεώρητα ύψη – 800% μέσα σε έναν χρόνο – και η κατάρρευση της αγοράς άφησε τους ανθρώπους να παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τις μαζικές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Επιχειρήσεις ανακούφισης έλαβαν χώρα στο Νότιο Σουδάν ήδη από την αρχή της διαμάχης. Η εκτίμηση του IPC (Integrated Food Security Phase Classification) είναι ότι η βοήθεια ελάττωσε τον κίνδυνο του λιμού σε κάποιες περιοχές.

Το WPF ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παρέχει τροφή και διατροφική βοήθεια σε 4,1 εκ. ανθρώπους κατά τη διάρκεια της φετινής «εποχής της πείνας» – όπου τα τρόφιμα της τελευταίας εσοδειάς έχουν εξαντληθεί, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η νέα συγκομιδή.

Η UNICEF δήλωσε ότι πάνω από 1 εκ. παιδιά υποσιτίζονται στο Νότιο Σουδάν. Μέσα στα σχέδιά της βρίσκεται η προσφορά αρωγής σε 207,000 σοβαρές περιπτώσεις φέτος.

 

 

Πηγή: The Guardian


σχετικα αρθρα