current views are: 4

28 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση06:40

Επικυρώθηκε η καταδίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν για ρατσιστικές δηλώσεις

Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του Ζαν-Μαρί Λεπέν και του επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ για ρατσιστικές δηλώσεις του σε βάρος των Ρομά.

Δημοσίευση 06:40’

Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του Ζαν-Μαρί Λεπέν και του επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ για ρατσιστικές δηλώσεις του σε βάρος των Ρομά.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πρώην ηγέτης της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, καταδικάστηκε χθες από εφετείο να καταβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ διότι το 2013 χαρακτήρισε «ερεθιστική» και «μυρωδάτη» την παρουσία των Ρομά.

Το εφετείο της Εξ-αν-Προβάνς έκρινε ξανά ένοχο τον Λεπέν για υποκίνηση μίσους και εθνοτικών διακρίσεων για τις δηλώσεις αυτές, τις οποίες είχε κάνει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Νίκαια.

«Έχετε κάποια προβλήματα, όπως φαίνεται, με μερικές εκατοντάδες Ρομά που έχουν στην πόλη μια παρουσία ερεθιστική και ας την πούμε μυρωδάτη», είχε πει τότε ο Λεπέν, επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN), του οποίου πλέον ηγείται η κόρη του Μαρίν Λεπέν, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του Απριλίου και του Μαΐου.

«Αυτοί είναι όροι στους οποίους επιμένω διότι τους πιστεύω», είχε τονίσει όταν δικάστηκε για τις επίμαχες δηλώσεις ο 88χρονος σήμερα Λεπέν, ο οποίος θα κληθεί πέρα από τις €5.000 να καταβάλει επίσης 2.000 ευρώ στην οργάνωση SOS Ρατσισμός και 1.000 ευρώ στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συμμετείχαν στη δίκη ως πολιτική αγωγή.

Ο Λεπέν προς γενική έκπληξη είχε καταφέρει το 2002 να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά από τον τότε πρόεδρο κι εκ νέου υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς, τον Ζακ Σιράκ.

Η χθεσινή απόφαση προστέθηκε στις τουλάχιστον οκτώ καταδίκες του Λεπέν από τη δεκαετία του 1990 για δηλώσεις ρατσιστικού χαρακτήρα ή άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Το Εθνικό Μέτωπο, του οποίου ηγείται από το 2011 η Μαρίν Λεπέν, αποδύθηκε σε μια εκστρατεία «αποδαιμονοποίησης» της εικόνας του, που τελικά οδήγησε στην απομάκρυνση του πατέρα της από το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς, αφού επανέλαβε τη δήλωσή του για τους θαλάμους αερίων, που κρίνει πως αποτέλεσαν «λεπτομέρεια» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Λεπέν προσέφυγε εναντίον της αποπομπής του από το κόμμα στα δικαστήρια, τα οποία του αναγνώρισαν το δικαίωμα να παραμείνει επίτιμος πρόεδρος του FN.


σχετικα αρθρα