current views are: 5

12 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:04

Εν μέσω έντασης η ομιλία Τσαβούσογλου στη Γαλλία

Μπορεί η Ολλανδία να αρνήθηκε τις τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της προκαλώντας διπλωματική κρίση με την Τουρκία

Δημοσίευση 19:04’

Μπορεί η Ολλανδία να αρνήθηκε τις τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της προκαλώντας διπλωματική κρίση με την Τουρκία

Μπορεί η Ολλανδία να αρνήθηκε τις τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της προκαλώντας διπλωματική κρίση με την Τουρκία, η Γαλλία όμως άφησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλήσει στο Μέτς σε συγκέντρωση τούρκων πολιτών και να διαφημίσει το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία Τούρκος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός το απόγευμα της Κυριακής από 800 άτομα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στην Ανατολική Γαλλία και σε κλίμα φορτισμένο από τα όσα είχαν προηγηθεί οι απαγορεύσεις από άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η  Αυστρία και η Ελβετία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δικαιολόγησε την άδεια για την τουρκική εκδήλωση στην πόλη Μετς κάνοντας λόγο για «Κράτος δικαίου».
«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει προφανής απειλή διαταραχής της δημόσιας τάξης, δεν υπήρχε λόγος να απαγορεύσουμε την εκδήλωση, η οποία, παρεπιπτόντως, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο ανάμειξης στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε.

Αντίθετος με την συγκέντρωση δήλωσε ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαχειρίστηκε λάθος την υπόθεση από την αρχή ως το τέλος» και ότι θα έπρεπε να απαγορεύσει την εκδήλωση. «Αντιδρώντας έτσι ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται σε προφανή ρήξη με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση για την διαχείριση των τουρκικών απαιτήσεων», δήλωσε ο Φιγιόν.


σχετικα αρθρα