current views are: 2

13 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση13:59

Κλιμακώνει τις απειλές η Τουρκία και απειλεί ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή την καμπάνια της Άγκυρας για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Δημοσίευση 13:59’

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή την καμπάνια της Άγκυρας για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή την καμπάνια της Άγκυρας για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Μετά τον διπλωματικό πόλεμο Τουρκίας – Ολλανδίας, που ξέσπασε λόγω της απαγόρευσης εισόδου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ολλανδία και την απέλαση της Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Καγιά,  από τη χώρα, έτοιμο να ξεσπάσει είναι και το μέτωπο με την Αυστρία, η οποία έχει μπει κι αυτή στο στόχαστρο του Ερντογάν. Η Άγκυρα μάλιστα, απειλεί να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας για το προσφυγικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο. Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας.

Νωρίτερα, κλιμακώνοντας την ένταση, η Τουρκία κάλεσε τον ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των τούρκων διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε να απολογηθεί γραπτώς η Ολλανδική διπλωματία για τα επεισόδια στο Ρότερνταμ. Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη, εξήγησαν οι πηγές.

Σε επαγρύπνηση καλεί η Ολλανδία

Η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Απειλές Ερντογάν – Αποκλιμάκωση ζητάει ο Ρούτε

Στη διάρκεια δύο ομιλιών του χθες Κυριακή ο Ερντογάν κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Ολλανδίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό».

Αντιδρούσε στην απέλαση το Σάββατο της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ώρα που ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης, ο Ερντογάν απαντούσε σκληρά: «Δεν έχετε ακόμη πληρώσει το τίμημα για να μιλάτε για εξομάλυνση των σχέσεών σας με την Τουρκία», υπογράμμισε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κατσαελί στη βορειοδυτική Τουρκία.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτή την αναίδεια», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την Ολλανδία «μπανανία».

Παράλληλα ζήτησε από διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Χάγης. «Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς στην Ευρώπη και αλλού να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Έχει πει τίποτε η Ευρώπη; Όχι. Γιατί; Γιατί δεν δαγκώνει ο ένας τον άλλον. Η Ολλανδία ενεργεί σαν μπανανία», κατήγγειλε.

Ταξιδιωτική οδηγία από Αυστρία

Με σημερινή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για πιθανή όξυνση της κατάστασης στην Τουρκία, αναφέροντας πως «μία όξυνση, όπως για παράδειγμα με μία επιβολή απαγόρευσης εξόδου, μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμα και ανά πάσα στιγμή», και ως εκ τούτου το υπουργείο συνιστά στους πολίτες να φέρουν μαζί τους «ισχύοντα έγγραφα ταυτότητας».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος και της ψηφοφορίας, «δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν διαδηλώσεις, βία και ταραχές».

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επιπλέον πως η διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στις 20 Ιουλίου του 2016 σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια για τρεις μήνες, έχει παραταθεί έως τις 19 Απριλίου του 2017, και πως εξαιτίας αυτών των εξελίξεων θα μπορούσαν να υπάρξουν ενισχυμένοι έλεγχοι προσώπων.

Αντιδρούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες ένταση μεταξύ της Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ολλανδία η υπόθεση αυτή εκτυλίσσεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Τετάρτης, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται να κερδίζει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Παρόλο που πολλές εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί, ως τώρα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε λάβει την απόφαση να απαγορεύσει την έλευση Τούρκων υπουργών.

Χθες ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν «πρότεινε» στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλει μια επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας της «κλιμάκωσης» της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας.

Στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την αντίθεσή του στην έλευση Τούρκων υπουργών για να συμμετάσχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις. «Μια τουρκική (προεκλογική) εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.


σχετικα αρθρα