ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Σχεδιάζει το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2017, 23:01 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2017, 23:48
Facebook Twitter Whatsapp

Η σήραγγα Lærdal στη Νορβηγίας με μήκος 24,5 χιλιόμετρα ήταν η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο, την εποχή που κατασκευάστηκε, τη δεκαετία του 1990. 

Η σήραγγα Lærdal στη Νορβηγίας με μήκος 24,5 χιλιόμετρα ήταν η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο, την εποχή που κατασκευάστηκε, τη δεκαετία του 1990.

H χώρα προσπαθεί να κατασκευάσει το πρώτο τούνελ του κόσμου για τα πλοία, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετεί 70 με 120 πλοία την μέρα. Η σήραγγα θα έχει ύψος 45 μέτρα, πλάτος 36 μέτρα και μήκος 1,7 χιλιόμετρα και διασχίζει εγκάρσια τη χερσόνησο Stad, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας.

Η σήραγγα θα σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 16.000 τόνους φορτίο επιτρέποντας σε επιβατηγά πλοία με βύθισμα έως 12 μέτρα να ταξιδεύουν κάτω από το βουνό αντί να πλέουν στα δύσκολα νερά της θάλασσας Stadhavet, που πολλές μέρες τον χρόνο δέχονται καταιγίδες. Μάλιστα, τα πρώτα σχέδια υπάρχουν από το 1870, καθώς το Stad ήταν γνωστό για τις καιρικές συνθήκες εδώ και αιώνες. Οι ιστορικοί έχουν ακόμα τεκμηριώσει πως οι Βίκινγκς συνήθιζαν να σέρνουν τα πλοία τους στην ξηρά αντί να διακινδυνεύουν να περάσουν από το Stadhavet.

Το έργο, το οποίο μπορεί να χρειαστεί μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τη νορβηγική κυβέρνηση, η οποία έχει ξοδέψει περίπου ένα δισεκατομμύριο νορβηγικές κορόνες (100 εκατομμύρια ευρώ) μόνο για την έρευνα ενώ το κόστος κατασκευής, αν τα σχέδια εγκριθούν αναμένεται να φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr