ΔΙΕΘΝΗ

Το πρώτο «Brexit» έγινε πριν από... 160.000 χρόνια!

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 19:24 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 21:10
Το πρώτο «Brexit» έγινε πριν από... 160.000 χρόνια!
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρώτο «γεωλογικό Brexit» έγινε σε δύο φάσεις, η πρώτη πριν από 450.000 χρόνια και η δεύτερη πριν από περίπου 160.000 χρόνια, οπότε η Βρετανία διαχωρίστηκε γεωλογικά από την ηπειρωτική Ευρώπη και έγινε νησί, ενώ μέχρι τότε μία λωρίδα ξηράς την ένωνε με την “γηραιά” ήπειρο.

Το πρώτο «γεωλογικό Brexit» έγινε σε δύο φάσεις, η πρώτη πριν από 450.000 χρόνια και η δεύτερη πριν από περίπου 160.000 χρόνια, οπότε η Βρετανία διαχωρίστηκε γεωλογικά από την ηπειρωτική Ευρώπη και έγινε νησί, ενώ μέχρι τότε μία λωρίδα ξηράς την ένωνε με την “γηραιά” ήπειρο.

Τα νέα στοιχεία για το πώς σταδιακά η Βρετανία αποκόπηκε από την Ευρώπη παρουσίασαν Βρετανοί, Γάλλοι και Βέλγοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σαντζίβ Γκούπτα του Τμήματος Γεωεπιστημών του Imperial College του Λονδίνου στο περιοδικό “Nature Communications”.

Πριν από 450.000 χρόνια, όταν ακόμη μία εποχή πάγων είχε κατακυριεύσει τη Γη, πάγοι εκτείνονταν από τη Σκανδιναβία έως τη Βρετανία και η στάθμη των θαλασσών ήταν χαμηλή, με συνέπεια η Μάγχη να είναι ξηρά, μία παγωμένη τούντρα, σαν τη σιβηρική σήμερα, την οποία διέσχιζαν μικρά ποτάμια.

Ο διαχωρισμός της Βρετανίας από την Ευρώπη και η κάλυψη της Μάγχης με νερά πιστεύεται ότι συνέβη όταν υπερχείλισε μία μεγάλη προπαγετωνική λίμνη στη Βόρεια Θάλασσα, κάτι που έως τώρα, όμως, δεν είχε αποδειχθεί. Αυτήν τη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν νέα στοιχεία πως η όλη διαδικασία του αρχέγονου Brexit έλαβε χώρα σε δύο επεισόδια: Η αρχική υπερχείλιση της λίμνης ακολουθήθηκε από μία καταστροφική πλημμύρα μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr