current views are: 9

4 Απριλίου 2017
Δημοσίευση19:13

Εικόνες φρίκης από την επίθεση με χημικά στη Συρία – Παγκόσμιος αποτροπιασμός και οργή

Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Συρία και εμφανίζουν μικρά παιδιά σχεδόν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μετά από καταγγελίες για επίθεση με χημικά που σημειώθηκε σήμερα.

Δημοσίευση 19:13’

Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Συρία και εμφανίζουν μικρά παιδιά σχεδόν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μετά από καταγγελίες για επίθεση με χημικά που σημειώθηκε σήμερα.

Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Συρία και εμφανίζουν μικρά παιδιά σχεδόν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μετά από καταγγελίες για επίθεση με χημικά που σημειώθηκε σήμερα.

Μέχρι ώρας ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 67, μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του «Στρατού της Νίκης» Μοχάμεντ Ρασίντ έγιναν τουλάχιστον 26 αεροπορικές επιδρομές με βαρέλια που περιείχαν χλώριο, ενώ οι τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

Από την μεριά του ο στρατός της Συρίας διέψευσε σήμερα ότι ευθύνεται για την επίθεση η οποία πιστεύεται ότι έγινε με χημικά όπλα και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι σε μια κοινότητα που ελέγχουν αντάρτες, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα», αναφέρει ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός «ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον».

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μετά το σημερινό συμβάν, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να ενημερωθεί για την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.

Στην επίθεση αυτή, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά.

“Προφανώς ανησυχούμε πολύ για το τι συνέβη με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και για αυτό θα συνεδριάσουμε εκτάκτως αύριο το πρωί” δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ ασκούν αυτόν τον μήνα την προεδρία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τη σύγκληση του ΣΑ ζήτησαν οι Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πληροφορίες για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν.

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση

Ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που διαπράχθηκαν νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης», έκρινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Ο (πρώην) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια “κόκκινη γραμμή”», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε ο Σπάισερ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε πως ο ρεπουμπλικάνος συζήτησε νωρίτερα με την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το ζήτημα.

Η Μει καλεί τον ΟΑΧΟ να διεξαγάγει έρευνα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία.

«Μου προκάλεσαν φρίκη τα δημοσιεύματα κατά τα οποία διαπράχθηκε μια επίθεση με χημικά όπλα σε μια πόλη νότια της Ιντλίμπ, την οποία φέρεται να έκανε το συριακό καθεστώς», δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία.

«Εάν αποδειχθεί, θα πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της βαρβαρότητας του συριακού καθεστώτος», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός.

Η Μέι κάλεσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση.


σχετικα αρθρα