ΔΙΕΘΝΗ

Πανικός στην Αυστραλία για τις αποκαλύψεις

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2010, 07:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πανικός στην Αυστραλία για τις αποκαλύψεις
Facebook Twitter Whatsapp

Πανικό και στην αυστραλιανή κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι νέες αποκαλύψεις, από τη WikiLeaks, των μυστικών εγγράφων των Aμερικανών διπλωματών, με "κρίσεις"και "επικρίσεις" για αρκετές χώρες και τους ηγέτες τους.

Πανικό και στην αυστραλιανή κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι νέες αποκαλύψεις, από τη WikiLeaks, των μυστικών εγγράφων των Aμερικανών διπλωματών, με "κρίσεις"και "επικρίσεις" για αρκετές χώρες και τους ηγέτες τους.

Μετά τον διεθνή σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση των αμερικανικών μυστικών εγγράφων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να προετοιμαστεί για τις τυχόν αποκαλύψεις που θα περιέχουν τα 1.000 έγγραφα που αφορούν την Αυστραλία και ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί.

Από τα έγγραφα (που αφορούν την Αυστραλία) 933 προέρχονται από την πρεσβεία της Αμερικής στην Καμπέρα, 75 από το αμερικανικό προξενείο της Μελβούρνης, 12 από το Σύδνεϋ και 11 από το προξενείο του Περθ.

Τα όσα "προληπτικά" λέγονται από αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι, η φιλία και η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών είναι "πιο ανθεκτική και από τη σκληρή πέτρα" και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τις παγιωμένες φιλικές σχέσεις", στόχο έχουν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη και να μετριάσουν τις αντιδράσεις της, όταν θα πληροφορηθούν τα όσα λέγονται εις βάρος της χώρας και πιθανώς των ηγετών της, λένε Aμερικανοί διπλωμάτες.

Από τις μέχρι τώρα διαρροές, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Αυστραλία είναι πολύ μικρή και απομονωμένη, για να έχει ο λόγος της κάποια ισχύ σε γεωπολιτικά ζητήματα και στα διεθνή φόρουμ, που λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Παρ' όλη, όμως την "προετοιμασία", δεν αποκλείουν τα (αμερικανικά) έγγραφα να περιέχουν ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, όπως έκαναν Aμερικανοί διπλωμάτες εις βάρος άλλων ηγετών και χωρών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακλέλαν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια της χώρας, από παρεξηγήσεις που μπορούν να προκύψουν μεταξύ φίλων και συμμάχων από τις αποκαλύψεις που πιθανώς να γίνουν.

Οι αποκαλύψεις αυτές θα αφορούν, κυρίως, την τρομοκρατία, τη συμμετοχή της Αυστραλίας μεταξύ των πρόθυμων συμμάχων που έλαβαν μέρος στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στο Σύδνεϋ το 2007, στις σχέσεις με άλλες χώρες και λοιπά.

Στο μεταξύ έχει ανατεθεί στην ομοσπονδιακή αστυνομία να ερευνήσει τα συμβάντα και να αποφανθεί αν έχει παραβιαστεί η αυστραλιανή νομοθεσία, και αν χρειαστεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος των παραβατών.

Ως τέτοιος, ενδεχομένως, να θεωρηθεί και ο υπεύθυνος της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Αυστραλία και παραμένει πολίτης της χώρας.

Τα 1.000 και πλέον μυστικά έγγραφα που αφορούν την Αυστραλία δεν δημοσιεύθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες αποκαλύψεις, επειδή είχε μπλοκάρει η ιστοσελίδα της WikiLeaks από τον όγκο των εγγράφων (που υπερβαίνουν συνολικά τις 250.000).

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης, αν φοβάται ότι τα διαρρεύσαντα έγγραφα μπορούν να περιέχουν και δικούς τού "χαρακτηρισμούς" εις βάρος άλλων, είπε:

"Απ' ό,τι θυμάμαι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει ανεπίτρεπτη γλώσσα για άλλους ηγέτες ή αντίπαλους. Τώρα αν άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει απρεπή γλώσσα εις βάρος μου, αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις