ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία- ΗΠΑ: Έναρξη των σημαντικότερων στρατιωτικών ασκήεων

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιαπωνία- ΗΠΑ: Έναρξη των σημαντικότερων στρατιωτικών ασκήεων
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσουν από αύριο τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν ποτέ πραγματοποιήσει από κοινού, εν μέσω υψηλής έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσουν από αύριο τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν ποτέ πραγματοποιήσει από κοινού, εν μέσω υψηλής έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες θα συνεχισθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, θα είναι σημαντικότερες από πλευράς συμμετοχής στρατιωτικών δυνάμεων και πλοίων από τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

"Πρόκειται για τις σημαντικότερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν πραγματοποιήσει από κοινού οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανού διοικητή Ουίλιαμ Βοζ.

Οι ασκήσεις είχαν προγραμματισθεί πριν από πολλές εβδομάδες, και , κατά συνέπεια, πριν από τον βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού από το βορειοκορεατικό πυροβολικό στις 23 Νοεμβρίου, το οποίο προκάλεσε την σοβαρότερη από τη λήξη του πολέμου της Κορέας (1950-1953) κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου.

"Είναι η κατάλληλη στιγμή για να δειχθεί ο δεσμός ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri.

Περί τα 34.000 μέλη των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας, 40 πολεμικά πλοία και 250 αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις από την ιαπωνική πλευρά και 10.000 στρατιώτες, 20 πολεμικά πλοία και 150 πολεμικά αεροσκάφη από την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με αξιωματούχους του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας.

Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν γύρω από τα ιαπωνικά νησιά Σικόκου, Κιούσου και Οκινάουα, δηλαδή λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κορεατική χερσόνησο. Θα περιλαμβάνουν ασκήσεις αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, προστασίας βάσεων, αεροπορικής υποστήριξης, βολές με πραγματικά πυρά, ναυτικής άμυνας και επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν διευκρινίσει ότι οι δύο σύμμαχοι έχουν καλέσει νοτιοκορεάτες παρατηρητές στις κοινές ασκήσεις σε ένδειξη της αλληλεγγύης των τριών χωρών.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε συναγερμό μετά τον βομβαρδισμό του κορεατικού νησιού. Εξαρτάται από τις ΗΠΑ για τις ικανότητες αποτροπής, αφού οι δυνάμεις αυτοάμυνας δεν έχουν το δικαίωμα να επιτεθούν, σύμφωνα με το ειρηνιστικό σύνταγμα της χώρας.

Αμέσως μετά το θεσμό επεισόδιο της 23ης Νοεμβρίου, η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, πρότεινε επείγουσα συνάντηση των έξι χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας (Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα). Ωστόσο οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απέρριψαν την πρόταση και οργάνωσαν συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στις 6 Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr