ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο
Facebook Twitter Whatsapp

Οι κάλπες στην Αίγυπτο άνοιξαν σήμερα για το δεύτερο γύρο στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο,

Οι κάλπες στην Αίγυπτο άνοιξαν σήμερα για το δεύτερο γύρο στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο,

έπειτα από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως ο πρώτος γύρος της προηγούμενης εβδομάδος είχε ενορχηστρωθεί για να εξασφαλίσει μία σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00, ώρα Ελλάδος. Από τις συνολικά 508 έδρες του Κοινοβουλίου, οι 283 θα διεκδικηθούν στον δεύτερο γύρο μεταξύ των υποψηφίων που δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν την απαιτούμενη για την εκλογή τους πλειοψηφία.

Το κυριώτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το οποίο ήλεγχε το ένα πέμπτο των εδρών στην προηγούμενη Βουλή, αποσύρθηκε από την εκλογική αναμέτρηση, καταγγέλοντας καλπονοθείες και άλλες παρατυπίες,. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η Αδελφότητα δεν εξέλεξε κανέναν υποψήφιο, ενώ στον δεύτερο γύρο είχε 26 υποψηφίους.

Το κξυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου επί δεκαετίες, έχει εξασφαλισμένη τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο μετά και τον δεύτερο γύρο.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει πως οι εκλογές είναι ελεύθερες και δίκαιες και τόνισαν τα διάφορα παράπονα που έχουν διατυπωθεί εξετάζονται, αλλά σε κανέναν βαθμό δεν υποσκάπτουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr