ΔΙΕΘΝΗ

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορείται ο Θάτσι

Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2010, 14:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Για εγκλήματα πολέμου κατηγορείται ο Θάτσι
Facebook Twitter Whatsapp

Την κινητοποίηση όλων των οργάνων της δικαιοσύνης στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία ζήτησε ο Σέρβος αντεισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.

Την κινητοποίηση όλων των οργάνων της δικαιοσύνης στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία ζήτησε ο Σέρβος αντεισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.

"Η έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των σερβικών αρχών ότι περίπου 500 Σέρβοι την περίοδο 1999-2000 οδηγήθηκαν στην Αλβανία από μαχητές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών του Κοσόβου (UCK) και δολοφονήθηκαν αφού τους αφαιρέθηκαν όργανα του σώματός τους", επισημαίνει ο Μπρούνο Βέκαριτς. Εκφράζει δε, την ανάγκη να ξεκινήσει σοβαρή έρευνα για το ρόλο των πολιτικών ηγετών του Κοσόβου.

Ο Ελβετός δικηγόρος Ντικ Μάρτι στην έκθεση του, που έκανε δεκτή σήμερα η Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υπήρξε επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων όσο ήταν διοικητής των ανταρτών του UCK.

Η σερβική δικαιοσύνη ασχολείται με την υπόθεση εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ποτέ δεν ελήφθησαν σοβαρά από τους διεθνείς οργανισμούς στο Κόσοβο.

Ο Μπρούνο Βέλαριτς ανέφερε επίσης ότι υπήρχε απροθυμία από την πλευρά της UNMIK να διερευνήσει την υπόθεση με αποτέλεσμα, πολλά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, να καταστραφούν διότι δεν ασκήθηκαν έγκαιρα ποινικές διώξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε "φοβερές" τις αποκαλύψεις της έρευνας του Ντικ Μάρτι, τονίζοντας ότι "είναι καιρός να πάψει ο πολιτισμένος κόσμος να αρνείται να δει την πραγματικότητα στο Κόσοβο. Η έκθεση δείχνει τι είναι το Κόσοβο και ποιος ηγείται των θεσμών εξουσίας".

Η κυβέρνηση του Κοσόβου χαρακτήρισε προϊόν φαντασίας, τις κατηγορίες του Ντικ Μάρτι, που στόχο έχουν "να αμαυρώσουν τη φήμη του UCK και των μαχητών του".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η σερβική εισαγγελία και που αποδέχεται η έκθεση του Ντικ Μάρτι, ο Χασίμ Θάτσι μέχρι τις αρχές του 2000 παρέμεινε επικεφαλής του κυκλώματος εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Οι σερβικές αρχές τον θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατο 661 Σέρβων και την απαγωγή 584, η τύχη των οποίων αγνοείται μέχρι σήμερα. Το 2007 εξελέγη πρωθυπουργός και πριν από δέκα μέρες το κόμμα του κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Κόσοβο.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr