ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση θανατοποινίτη αναισθητικό που χορηγείται σε ζώα

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2010, 12:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΗΠΑ: Εκτέλεση θανατοποινίτη αναισθητικό που χορηγείται σε ζώα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ΗΠΑ εκτέλεσαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έναν 58χρονο θανατοποινίτη χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά αναισθητικό που χoρηγείται για την ευθανασία των ζώων, λόγω έλλειψης αποθέματος του συνήθους προϊόντος.

Οι ΗΠΑ εκτέλεσαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έναν 58χρονο θανατοποινίτη χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά αναισθητικό που χoρηγείται για την ευθανασία των ζώων, λόγω έλλειψης αποθέματος του συνήθους προϊόντος.

Ο θάνατος του Τζον Ντιούτι, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 2002 στην Οκλαχόμα για τη δολοφονία ένα χρόνο νωρίτερα του 22χρονου Κέρτις Γουάιζ, συγκρατούμενου του στο κελί, ανακοινώθηκε στις 18:18' τοπική ώρα, μόλις έξι λεπτά μετά την έναρξη της χορήγησης του αναισθητικού, δήλωσε ο Τζέρι Μέισι, ο εκπρόσωπος της σωφρονιστικής διοίκησης της νότιας αυτής Πολιτείας.

Η θανατηφόρα ένεση περιείχε "για πρώτη φορά στη χώρα" σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη θανατική ποινή, ουσία πεντοβαρβιτάλη, ένα ισχυρό αναισθητικό που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι.

Η Οκλαχόμα, όπως αρκετές αμερικανικές Πολιτείες, δεν διαθέτουν πλέον θειοπεντάλη, το αναισθητικό που χορηγείται με την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εξαιτίας της έλλειψης αποθέματος στο Hopsira, το μοναδικό εργαστήριο που το παράγει το αναισθητικό αυτό σε αμερικανικό έδαφος.

Η παραγωγή του θα ξαναρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2011 αλλά ορισμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συνεχίζουν τις εκτελέσεις.

Στις 14 Οκτωβρίου η Οκλαχόμα εκτέλεσε έναν κατάδικο χορηγώντας του μια δόση θειοπεντάλης που δανείστηκε από τη γειτονική νότια Πολιτεία 'Αρκανσο. Η Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, προμηθεύτηκε από τη Βρετανία το αναισθητικό για την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη στις 27 Οκτωβρίου.

Το Κεντάκι (κεντροανατολικά) και η Καλιφόρνια (δυτικά) ανέβαλαν αρκετές εκτελέσεις για το 2011.

Φοβούμενοι ότι ο πελάτης του θα καταντήσει "πειραματόζωο" για αυτή την πρώτη του είδους στις ΗΠΑ εκτέλεση, οι δικηγόροι του Ντιούτι προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να λάβουν από τις δικαστικές αρχές μια αναστολή της εκτέλεσης.

"Εν τη απουσία πραγματογνωμοσύνης, κλινικής δοκιμής και επιστημονικών μελετών ικανών να δώσουν μια ιδέα για την επίδραση του προϊόντος, ο Ντιούτι θα γίνει το ανθρώπινο υποκείμενο του πειραματισμού μιας μεθόδου εκτέλεσης που ποτέ στο παρελθόν δεν δοκιμάστηκε", έγραφαν στην αίτησή τους. Ωστόσο η χρήση του προϊόντος αυτού έλαβε την περασμένη Τρίτη το πράσινο φως από ομοσπονδιακό εφετείο, σύμφωνα με το οποίο "η προβλεπόμενη ποσότητα πεντοβαρβιτάλης αρκεί ώστε ο κατάδικος να χάσει τις αισθήσεις του και ενδέχεται να αποβεί μοιραία στις περισσότερες των περιπτώσεων, ίσως όλες".

Το πρώτο προϊόν που χορηγείται ενέσιμα είναι καθοριστικής σημασίας, υπενθυμίζουν οι πολέμιοι της θανατικής ποινής, καθώς προκαλεί γενική αναισθησία στον κατάδικο και επιτρέπει να μην αισθανθεί την ιδιαίτερα επώδυνη δράση των δύο προϊόντων που χορηγούνται κατόπιν, τα οποία παραλύουν τους μύες και σταματούν την καρδιά.

Στην περίπτωση του Ντιούτι, η εκτέλεση έγινε όπως είχε προβλεφτεί, δήλωσε ο Τζέρι Μέισι.

Αυτή η πρώτη εμπειρία μπορεί να δώσει ιδέες σε άλλες αμερικανικές Πολιτείες που δεν διαθέτουν θειοπεντάλη.

Όταν στραγγάλισε τον συγκρατούμενό του στο κελί, ο Ντιούτι εξέτιε ήδη τρεις ποινές ισόβιας κάθειρξης για βιασμό, ένοπλη ληστεία και πυροβολισμό με πρόθεση τον φόνο το 1978. Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, αργότερα έγραψε μια επιστολή στη μητέρα του θύματος στην οποία περιέγραφε τα γεγονότα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Ο Ντιούτι είναι ο 46ος και τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελείται στις ΗΠΑ το 2010.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις