ΔΙΕΘΝΗ

Προς ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης στην Ακτή Ελεφαντοστού

Δημοσίευση 23 Δεκεμβρίου 2010, 05:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προς ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης στην Ακτή Ελεφαντοστού
Facebook Twitter Whatsapp

Η διεθνής κοινότητα ενδέχεται να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού για να αποτρέψει πιθανές "προκλήσεις" από πλευράς των υποστηρικτών του Λοράν Γκμπαγκμπό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι.

Η διεθνής κοινότητα ενδέχεται να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού για να αποτρέψει πιθανές "προκλήσεις" από πλευράς των υποστηρικτών του Λοράν Γκμπαγκμπό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι "έχουμε απλά συζητήσεις, [σχετικά με το] ποιος θα μπορούσε να συνεισφέρει δυνάμεις και πώς θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για αυτό και δεν έχουν ληφθεί ακόμα". Ο Κρόουλι σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον συζητά το θέμα με τη Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχο της Ακτής Ελεφαντοστού.

"Θα μπορούσε να αποτελέσει αυτού του είδους η ενίσχυση ένας ακόμα τρόπος να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πρόεδρο Γκμπαγκμπό", πρόσθεσε.

Ο Γκμπαγκμπό αρνείται να αποχωρήσει από την εξουσία μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου τις οποίες Δυτικές κυβερνήσεις και Αφρικανικές κυβερνήσεις θεωρούν ότι έχασε από τον Αλασάν Ουαταρά, γεγονός που προκαλεί σοβαρή πολιτική κρίση με τουλάχιστον 50 νεκρούς--με πολλούς να προειδοποιούν πως η χώρα οδεύει σε επανέναρξη του εμφυλίου.

Ο διορισμένος από τον Ουαταρά πρωθυπουργός είπε σε Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι "είναι προφανές ότι η μόνη λύση στην κρίση είναι η χρήση ισχύος".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Δευτέρα ενέκρινε την παράταση της εντολής της δύναμης του Οργανισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού, γνωστή ως UNOCI, για άλλους έξι μήνες, αψηφώντας την απαίτηση του Γκμπαγκμπό να αποχωρήσει και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να την ενισχύσει. Η Γαλλία διατηρεί δύναμη 900 ανδρών στη χώρα πέραν των 10.000 κυανοκράνων.

Ο Κρόουλι τόνισε ότι "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποια στιγμή [ο Γκμπαγκμπό] να απειλήσει την δύναμη [του Οργανισμού] με δικές του δυνάμεις".

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, είπε ότι η πρόταση να ενισχυθεί η δύναμη δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι το ΣΑ θα δώσει εντολή να απομακρυνθεί ο Γκμπαγκμπό βιαίως από την εξουσία, αλλά μπορεί να αυξήσει την πίεση ώστε να αποχωρήσει ειρηνικά.

Διπλωμάτες που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες του ΣΑ πάντως έλεγαν ότι η Ρωσία --η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρία της οποίας Lukoil κάνει έρευνες για αργό στην Ακτή Ελεφαντοστού-- άφησε να εννοηθεί ότι δε συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στη χώρα και μπορεί να μην την υποστηρίξει.

Η Μόσχα καθυστέρησε την έγκριση απόφασης του ΣΑ με την οποία αναγνωρίστηκε η νίκη του Ουαταρά, κάνοντας σαφές στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι δεν της άρεσε καθόλου η ιδέα ότι τα Ηνωμένα Έθνη διάλεξαν πλευρά σε μια εσωτερική διένεξη.

Οι ΗΠΑ κι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν ταξιδιωτικές κυρώσεις στον Γκμπαγκμπό, στελέχη της κυβέρνησής του και τον κύκλο των συγγενών του ενώ εξετάζουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις