ΔΙΕΘΝΗ

Χριστούγεννα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρίας

Δημοσίευση 24 Δεκεμβρίου 2010, 18:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χριστούγεννα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρίας
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα λόγω του χιονιού και του παγετού, θα μπορούσε σταδιακά να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις, ανακοίνωσε η υπηρεσία Αερολιμένων του Παρισιού (ADP).

Η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα λόγω του χιονιού και του παγετού, θα μπορούσε σταδιακά να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις, ανακοίνωσε η υπηρεσία Αερολιμένων του Παρισιού (ADP).

«Οι πολύ πιο αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις δημιουργούν ελπίδα για μία σταδιακή επιστροφή στην κανονική κυκλοφορία το βράδυ στο αεροδρόμιο του Ρουασί, το μεγαλύτερο της Γαλλίας και το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης» ανέφερε η ADP.

Σήμερα το πρωί, το 50% των πτήσεων έχουν ακυρωθεί στο Ρουασί. Συνολικά, 670 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί στις 1.160 που είχαν προγραμματιστεί.

Το πρωί της Παρασκευής περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προηγουμένως από τον τερματικό σταθμό 2Ε του αεροδρομίου Ρουασί, λόγω της πολύ μεγάλης συγκέντρωσης χιονιού στη στέγη του, η οποία είχε καταρρεύσει το 2004 μετά τα εγκαίνιά του, ανακοίνωσε πηγή του αεροδρομίου. Η απομάκρυνση των ανθρώπων, η οποία έγινε για προληπτικούς λόγους καθώς το χιόνι στην οροφή του τερματικού σταθμού έφτανε τα 60 εκατοστά, έγινε με ηρεμία, διευκρίνισε.

Στις 23 Μαΐου του 2004, μερικές εβδομάδες μετά τα εγκαίνια του αεροδρομίου, κατέρρευσε η οροφή του τερματικού σταθμού 2Ε, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ξένων επιβατών και τον τραυματισμό έξι.

Συνολικά 2.000 άνθρωποι πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου Ρουασί, η λειτουργία των οποίων είχε αποδιοργανωθεί λόγω του χιονιού, του ψύχους και της έλλειψης αντιψυκτικού υγρού.

Υπολογίζοντας ότι κάθε πτήση περιλαμβάνει περί τους 150 επιβάτες, η ακύρωση 400 πτήσεων αφορά 60.000 ανθρώπους.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι «η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει αρνητικές θερμοκρασίες για σήμερα το πρωί και το αεροδρόμιο Ρουασί συναντά προβλήματα στην τροφοδοσία σε αποψυκτικό για τα αεροπλάνα υγρό (γλυκόλη)».

Ο υπουργός Μεταφορών Τιερί Μαριανί παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα απόψυξης των αεροσκαφών στο Ρουασί, τη στιγμή που το τρίτο, από τις αρχές Δεκεμβρίου, κύμα ψύχους πλήττει την περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σοβαρά προβλήματα στη Γερμανία

Δεκάδες δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει στη Γερμανία εξαιτίας του χιονιού και του πάγου, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει για το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων και νέες, σφοδρές χιονοπτώσεις.

Στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας κυρίως, η σιδηροδρομική σύνδεση έχει διακοπεί λόγω του πάγου που έχει σχηματιστεί στις γραμμές. Σε ανακοίνωσή της η Ντόιτσε Μπαν, ο γερμανικός οργανισμός των σιδηροδρόμων, προειδοποίησε τους επιβάτες ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, ενδεχομένως και ματαιώσεις ορισμένων δρομολογίων.

Το χιόνι και ο πάγος προκάλεσαν επίσης δεκάδες ατυχήματα στους δρόμους. Ο αυτοκινητόδρομος Βερολίνου-Αμβούργου έκλεισε σήμερα το πρωί λόγω των ατυχημάτων.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στα αεροδρόμια. Στη Φρανκφούρτη, στα δυτικά της χώρας, το διεθνές αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο της Γέρμανίας, λειτουργεί σχεδόν κανονικά, όπως επίσης και τα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Αμβούργου. Μόνο το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έκλεισε για πέντε ώρες σήμερα το πρωί και ακυρώθηκαν οι 90 από τις 335 προγραμματισμένες πτήσεις. Το αεροδρόμιο ξανάνοιξε νωρίς το απόγευμα.

Χάος στις συγκοινωνίες στο Βέλγιο

Χάος επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Βελγίου, όπου τα 10-20 ακόμη εκατοστά που έπεσαν τη νύκτα προκάλεσαν παράλυση των συγκοινωνιών στις Βρυξέλλες.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις σημειώνονται στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κυκλοφορία στις περισσότερες εθνικές οδούς. Εκατοντάδες επιβάτες καθηλώθηκαν τη νύκτα στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, ενώ ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στην Εξ-Λα-Σαπέλ, στα σύνορα του Βελγίου με την Ολλανδία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το απόγευμα της Πέμπτης λόγω του χιονιού. Τα λεωφορεία θα επιχειρήσουν να βγουν ξανά στους δρόμους αύριο το πρωί. Στην πόλη, από το βάρος του χιονιού κατέρρευσαν οι στέγες μιας αποθήκης και δύο κέντρων ιππασίας, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr