ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναστάτωση ομογενών για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιά

Δημοσίευση 24 Δεκεμβρίου 2010, 15:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΗΠΑ: Αναστάτωση ομογενών για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιά
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιδράσεις προκάλεσαν στην ελληνοαμερικανική κοινότητα οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ που χαρακτηρίζονται "αντισημιτικές".

Αντιδράσεις προκάλεσαν στην ελληνοαμερικανική κοινότητα οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ που χαρακτηρίζονται "αντισημιτικές".

Σε ανακοίνωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής τονίζεται ότι "σε απάντηση των προσφάτων αντισημιτικών δηλώσεων που ατυχώς παρουσιάστηκαν δημόσια από Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής καταδικάζει κάθε παρόμοια δήλωση και εκφράζει τη λύπη της για τις απαράδεκτες εκφράσεις οι οποίες δεν έπρεπε καν να είχαν λεχθεί. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή θεωρεί τα εκφρασθέντα σχόλια πολύ προσβλητικά και εντελώς απορριπτέα".

Στην συνέχεια, σημειώνεται ότι "η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στον διαθρησκειακό διάλογο, επιβεβαιώνει τις από μακρού θετικές σχέσεις της με την Ισραηλιτική κοινότητα εδώ και στο εξωτερικό και θλίβεται μαζί της για τις αντισημιτικές δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές ούτε των αισθημάτων και της στάσεως της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική και ανά τον κόσμο, ούτε και του Ελληνικού Έθνους. Τις Άγιες αυτές ημέρες στις οποίες εορτάζεται η ειρήνη και η καλή θέληση μεταξύ όλων των ανθρώπων, προσευχόμεθα να υπερισχύσει με τη χάρη και βοήθεια του Θεού ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η αγάπη".

Αντίδραση υπήρξε και από τη μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση στην Αμερική, την ΑΧΕΠΑ, ο πρόεδρος της οποίας Νικόλας Καρακώστας, δήλωσε: "Καταδικάζουμε έντονα τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτες, αβάσιμες, φανατικές και στερούμενες κάθε αξίας που θα επέτρεπε τη συμμετοχή τους σε δημόσιο διάλογο. Επιπλέον, οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες επειδή προήλθαν από παράγοντα με τόσο υψηλό αξίωμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας".

Καταλήγοντας, ο κ. Καρακώστας ανέφερε ότι "σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν επισημανθεί οι σημαντικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ" και "είχε αναγνωριστεί η ανεκτίμητη παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα διαμέσου των αιώνων".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις