ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιθουανία στην προεδρία του ΟΑΣΕ από 1η Ιανουαρίου

Δημοσίευση 30 Δεκεμβρίου 2010, 16:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Λιθουανία στην προεδρία του ΟΑΣΕ από 1η Ιανουαρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά το Καζακστάν, που πριν από ένα χρόνο είχε παραλάβει τη σκυτάλη από την Ελλάδα, η οποία προήδρευε το 2009 του εδρεύοντα στη Βιέννη Διεθνούς Οργανισμού, την προεδρία του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το 2011 αναλαμβάνει από μεθαύριο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου, η Λιθουανία.

Μετά το Καζακστάν, που πριν από ένα χρόνο είχε παραλάβει τη σκυτάλη από την Ελλάδα, η οποία προήδρευε το 2009 του εδρεύοντα στη Βιέννη Διεθνούς Οργανισμού, την προεδρία του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το 2011 αναλαμβάνει από μεθαύριο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου, η Λιθουανία.

Με τη Λιθουανία, που όπως και το Καζακστάν συγκαταλέγεται στις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, αναλαμβάνει για πρώτη φορά ένα κράτος της Βαλτικής την προεδρία στον ΟΑΣΕ, του οποίου ένα από τα κύρια θέματα ενασχόλησης τα τελευταία χρόνια συνδέεται με τις συνέπειες της διάλυσης της τότε ΕΣΣΔ πριν από 20 χρόνια.

Ένας από τους κύριους στόχους της νέας προεδρίας, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες, της Ελλάδας και του Καζακστάν, θα είναι η επίτευξη προόδου στις λεγόμενες "παγωμένες διενέξεις" και συγκεκριμένα στις εδαφικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης ανάμεσα σε Ρωσία και Γεωργία για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, καθώς και ανάλογες διαφορές στη Μολδαβία ή στο Κιργκιζιστάν.

Στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της προεδρίας της χώρας του, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Αουντρόνιους Αζουμπάλις, ανέφερε ακόμη τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και τον αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών, ενώ η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε χαρακτήρισε ως κεντρικό στόχο της προεδρίας στον ΟΑΣΕ τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό ενόψει μιας στενότερης μελλοντικής συνεργασίας του με τον ΟΗΕ.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αρχές Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Λιθουανίας τόνισε και την πρόθεση για συνέχιση της βοήθειας προς το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα μετά τη μελλοντική αποχώρηση των ξένων υποστηρικτών του.

Στην ίδια Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρζουλτάν Ναζαρμάγιεφ, είχε υπογραμμίσει την επίτευξη προόδου στο θέμα των αντιπαραθέσεων στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας του στον ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός πως τελικά στην Αστάνα δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση για μια ουσιαστική Τελική Διακήρυξη.

Στην ίδια τώρα μελλοντική προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, τη Λιθουανία, με την ανάδειξη της πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για τον προϋπολογισμό, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, στο ύπατο αξίωμα της χώρας, η βαλτική αυτή δημοκρατία φαίνεται να έχει κάνει στροφή στην εξωτερική της πολιτική.

Η στροφή αυτή συνίσταται, αφενός στην εγκατάλειψη της υπερβολικά φιλοαμερικανικής στάσης και του γεωγραφικού προσανατολισμού της Λιθουανίας προς Ουκρανία και Καύκασο, που ακολουθούσε ο προκάτοχός της στην προεδρία της χώρας, Βάλντας Ανταμκούς, και αφετέρου στην ανάληψη πρωτοβουλίας για μια προσεκτική προσέγγιση με τη Μόσχα.

Ο ΟΑΣΕ, του οποίου την προεδρία ασκούσε το 2009 η Ελλάδα, έχει από το 1995 την έδρα του στη Βιέννη, όπου από το τέλος του 2007 διαθέτει νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, απασχολώντας στη γενική γραμματεία του περί τους 300 υπαλλήλους και διατηρώντας σήμερα 17 αποστολές σε διάφορες χώρες με συνολικά 3.000 συνεργάτες.

Ο ΟΑΣΕ αποτελεί τη συνέχεια της μετεξελιγμένης το 1995 σε οργανισμό μέχρι τότε Διάσκεψης για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), και σήμερα τονίζεται η μοναδικότητά του ως Κοινότητας Αξιών από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιγοστόκ και ως βήματος ισότιμου διαλόγου της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Χώροι δραστηριοποίησης του ΟΑΣΕ -με ιδιαίτερα δύσκολες κρίσεις και ως εκ τούτου δύσκολες αποστολές του Οργανισμού- υπήρξαν τα τελευταία χρόνια ο πόλεμος στη Βοσνία, η διένεξη του Κοσσυφοπεδίου, η Αλβανία, η Γεωργία-Αμπχασία, η Μολδαβία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και ο πόλεμος στην Τσετσενία.

Όπως είχε τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη Σύνοδο Κορυφής στην Αστάνα, ο σημαντικός ρόλος που καλείται να παίξει στη Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρώπης στον 21ο αι. ο ΟΑΣΕ, μέσα από μια αναγέννησή του, κάτι που δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της περσινής ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό, μπορεί και πρέπει να στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της ιστορικής "Τελικής Πράξης του Ελσίνκι" που είχε υπογραφεί πριν από 35 χρόνια, την 1η Αυγούστου 1975, στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr