ΔΙΕΘΝΗ

Το δάκρυ του Ντα Σίλβα

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2011, 09:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το δάκρυ του Ντα Σίλβα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο απερχόμενος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρέδωσε σήμερα την προεδρική εσάρπα στη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, μια κίνηση που συμβολίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρέδωσε σήμερα την προεδρική εσάρπα στη νέα πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, μια κίνηση που συμβολίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.

Αρκετές χιλιάδες Βραζιλιάνοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία των Τριών Εξουσιών απέναντι από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο στη Μπραζίλια και παρακολούθησαν την αποχώρηση του πρώην εργάτη που ανήλθε στον προεδρικό θώκο το 2003.

Σε μια απλή τελετή ο Λούλα φίλησε θερμά την 63χρονη πρώην προσωπάρχη του πριν της παραδώσει την πρασινοκίτρινη εσάρπα, με τα χρώματα της Βραζιλίας.

Η Ντίλμα Ρουσέλ είχε ορκιστεί λίγο νωρίτερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας και δήλωσε συγκινημένη που διαδέχεται τον Λούλα, "τον μεγαλύτερο ηγέτη στην ιστορία της χώρας" όπως τόνισε.

Παρότι αποχωρεί, "ο Λούλα θα είναι μαζί μας" επισήμανε στην ομιλία της προσθέτοντας ότι η διαδοχή του απερχόμενου χαρισματικού προέδρου ήταν μια "πραγματική πρόκληση".

Νωρίτερα στην πρώτη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, η νέα πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξαλείψει την ακραία φτώχεια.

"Η πιο επίμονη μάχη που θα δώσει η κυβέρνησή μου θα είναι για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας" που πλήττει ακόμη 18 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα με την όγδοη οικονομία παγκοσμίως. Η Ρουσέφ υπογράμμισε ωστόσο ότι τη δέσμευση αυτή πρέπει να αναλάβει όλη η βραζιλιάνικη κοινωνία.

Η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια είναι επίσης οι τομείς προτεραιότητας της κυβέρνησής της.

Η Ρουσέφ διαδέχεται τον ντα Σίλβα που εγκαταλείπει την εξουσία ύστερα από θητεία οκτώ ετών και με τη δημοτικότητά του στα ύψη, με ποσοστό ρεκόρ 87%.

Η Ρουσέφ άρχισε την ομιλία της τιμώντας τον Λούλα, τον πολιτικό της μέντορα και δηλώνοντας πως η ίδια αισθάνεται μεγάλη τιμή που είναι πρόεδρος σε αυτή τη χώρα των 191 εκατομμυρίων κατοίκων.

"Θέλω να ενισχύσω το μεταρρυθμιστικό έργο του προέδρου Λούλα", είπε.

Η νέα πρόεδρος είπε ότι "θα είναι ασυμβίβαστη όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον". "Η διαφθορά θα πατάσσεται σε μόνιμη βάση", υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr