ΔΙΕΘΝΗ

Τελευταία ελπίδα για ειρήνευση στην Ακτή Ελεφαντοστού

Δημοσίευση 3 Ιανουαρίου 2011, 15:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τελευταία ελπίδα για ειρήνευση στην Ακτή Ελεφαντοστού
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Γκιγιόμ Σόρο, ο πρωθυπουργός του Αλασάν Ουατάρα, επανέλαβε σήμερα ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» για τη Δυτική Αφρική από το να χρησιμοποιήσει βία για να υποχρεώσει τον Λοράν Γκμπάγκμπο να αποχωρήσει από την προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού, αν αυτός αρνηθεί να αποσυρθεί ειρηνικά.

Ο Γκιγιόμ Σόρο, ο πρωθυπουργός του Αλασάν Ουατάρα, επανέλαβε σήμερα ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» για τη Δυτική Αφρική από το να χρησιμοποιήσει βία για να υποχρεώσει τον Λοράν Γκμπάγκμπο να αποχωρήσει από την προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού, αν αυτός αρνηθεί να αποσυρθεί ειρηνικά.Ο μεσολαβητής της Αφρικανικής Ένωσης, πρωθυπουργός της Κένυας Ράιλα Οντίνγκα και τρεις απεσταλμένοι της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) θα συναντηθούν σήμερα με τον Γκμπάγκμπο για να του ζητήσουν να παραχωρήσει την εξουσία στον κ. Ουατάρα, που αναγνωρίζεται ως πρόεδρος από τη διεθνή κοινότητα.

«Η εντολή της αποστολής των απεσταλμένων της ECOWAS και της Αφρικανικής Ένωσης είναι σαφής και χωρίς σύγχυση, έρχονται χωρίς συμβιβασμούς, να ζητήσουν από τον Γκμπάγκμπο για τελευταία φορά να παραδώσει την εξουσία ειρηνικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σόρο από το γενικό επιτελείο του στρατοπέδου του Ουατάρα στο Αμπιτζάν, στο οποίο η οδική πρόσβαση έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Γκμπάγκμπο.

Αν ο Γκμπάγκμπο αρνείται να φύγει, για την ECOWAS που έχει «ήδη υιοθετήσει την αρχή της χρήσης στρατιωτικής βίας, δεν θα υπάρχει παρά αυτή η λύση», συνέχισε.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή απέναντι στην κυριαρχία και τη βούληση που εξέφρασε ο λαός της της Ακτής του Ελεφαντοστού», τόνισε πριν από μια συνάντηση μεταξύ των μεσολαβητών και του κ. Ουατάρα.

«Με δεδομένη τη βούληση του λαού, δεν υπάρχει καμία δυνατή παραχώρηση», πρόσθεσε ο Σόρο όταν ο Γκμπάγκμπο πρότεινε μια νέα καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου

«Αυτό που διακυβεύεται στην Ακτή του Ελεφαντοστού είναι το ζήτημα της δημοκρατία», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι «εάν αποτύχουμε στην Ακτή του Ελεφαντοστού, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για τις ισόβιες προεδρίες στην Αφρική».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr