ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιαφέρον EDF για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2011, 11:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενδιαφέρον EDF για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρόθεσή του να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία γνωστοποίησε ο γαλλικός όμιλος EDF σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενεργείας.

Την πρόθεσή του να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία γνωστοποίησε ο γαλλικός όμιλος EDF σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενεργείας.

Η γαλλική πρόταση παρουσιάσθηκε στον υπουργό Ενεργείας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνομιλίας του με Γάλλο υπουργό τον περασμένο χρόνο, διευκρίνισε η πηγή.

Πριν από ένα χρόνο η Τουρκία υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας με τον όμιλο Toshiba, αλλά μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν τελεσφορήσει.

"Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά αποκλειστικές συνομιλίες διεξάγονται αυτήν τη στιγμή με τους Ιάπωνες", δήλωσαν τουρκικές πηγές.

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν, η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να στραφεί προς τον όμιλο EDF, αλλά τότε στη συζήτηση θα έμπαιναν και άλλα θέματα σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές αφήνοντας να εννοηθεί την αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γαλλικό κοινοβούλιο. Δύο θέματα που ενδέχεται να μειώσουν τις πιθανότητες των Γάλλων.

"Προς το παρόν, δεν θα υπάρξει τρίτος πυρηνικός σταθμός. Μέχρι το 2023, η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο σταθμούς για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας", σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Ενεργείας διευκρίνισε τον Νοέμβριο ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εξετάζονται ως πιθανοί εταίροι για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr