ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία απορρίπτει αίτημα ΠΓΔΜ για έκδοση Βρανίσκοφσκι

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2011, 15:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Βουλγαρία απορρίπτει αίτημα ΠΓΔΜ για έκδοση Βρανίσκοφσκι
Facebook Twitter Whatsapp

Το εφετείο της Σόφιας απέρριψε, σήμερα, το αίτημα των αρχών της ΠΓΔΜ για την έκδοση του προκαθήμενου της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», Ιωάννη κατά κόσμον Γιόβαν Βρανίσκοφσκι.

Το εφετείο της Σόφιας απέρριψε, σήμερα, το αίτημα των αρχών της ΠΓΔΜ για την έκδοση του προκαθήμενου της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», Ιωάννη κατά κόσμον Γιόβαν Βρανίσκοφσκι.

Ο Βρανίσκοφσκι συνελήφθη από την αστυνομία της Βουλγαρίας στις 15 Νοεμβρίου, στη συνοριακή διάβαση Καλότινα, στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, που εκδόθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

 Το διεθνές ένταλμα σύλληψης για το Βρανίσκοφσκι εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου, λόγω καταδίκης του, από το δικαστήριο της πόλης Βέλες (ΠΓΔΜ), σε 30 μήνες φυλάκιση, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 250.000 ευρώ από τα κονδύλια της Εκκλησίας, όταν ο Βρανίσκοφσκι ήταν μητροπολίτης της περιοχής.

Παράλληλα, το εφετείο της Σόφιας, στο οποίο προσέφυγε ο Βρανίσκοφσκι, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου της Σόφιας για την έκδοσή του στην ΠΓΔΜ, ακύρωσε τα περιοριστικά μέτρα που του είχαν επιβληθεί για απαγόρευση εξόδου από την Βουλγαρία. Η απόφαση του εφετείου της Σόφιας είναι τελεσίδικη.

Ο Βρανίσκοφσκι υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του από τις αρχές της ΠΓΔΜ είναι κατασκευασμένες και ότι τα κίνητρα της δίωξής του είναι πολιτικά, λόγω της αντιπαράθεσης του με την αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο Ιωάννης αποπέμφθηκε το 2002 από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση είχε απορριφθεί από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

 Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (σ.σ. έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπός της.

Η Σερβική Εκκλησία αναγνωρίζει ως επίσημη εκκλησία στην ΠΓΔΜ μόνο την επανιδρυθείσα «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», η οποία ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλο της, επιλέγοντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr