ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνικό τέλος στην κρίση του Ελεφαντοστού έδωσε ο Λοράν Γκάμπο

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2011, 15:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ειρηνικό τέλος στην κρίση του Ελεφαντοστού έδωσε ο  Λοράν Γκάμπο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Λοράν Γκάμπο δέχτηκε να δώσει ένα ειρηνικό τέλος και να αποχωρήσει από την προεδρία της Ακτής Ελεφαντοστού, χωρίς όρους αναφέρουν οι ηγέτες των χωρών της Ecowas, που ηγούνται των διαπραγματεύσεων.

Ο Λοράν Γκάμπο δέχτηκε να δώσει ένα ειρηνικό τέλος και να αποχωρήσει από την προεδρία της Ακτής Ελεφαντοστού, χωρίς όρους αναφέρουν οι ηγέτες των χωρών της Ecowas, που ηγούνται των διαπραγματεύσεων.

Ο έκπτωτος πρόεδρος μέχρι στιγμής έδειχνε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από την εξουσία της χώρας, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αποδεχτεί τον Ουατάρα ως νικήτη τον εκλογών και νόμιμο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού.

Σύμφωνα με το BBC ο Ουατάρα είναι κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο,το οποίο προστατεύεται από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προβεί σε συνομιλίες, εφ όσον ο Γκάμπο σεβαστεί τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Ο Λοράν Γμπάγκμπο ετοιμάζεται να άρει τον αποκλεισμό του "αρχηγείου" του Αλασάν Ουατάρα, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.

Το "αρχηγείο" είναι το "Golf hotel" και η πληροφορία διαρρέει την επομένη ημέρα, που οι μεσολαβητές της 'Αφρικανικής Ένωσης', επισκέφθηκαν την χώρα, υπό τον Κενυάτη πρωθυπουργό Ράϊλα Οντίνγκα,αλλά και της 'Οικονομικής κοινότητας των κρατών δυτικής Αφρικής'.

Οι μεσολαβητές έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου στην Αμπούζα της γειτονικής Νιγηρίας, σχετικά με τα αποτελέσματα και τις προσδοκίες μετά απ αυτήν την επίσημη επίσκεψή τους στο Αμπιτζάν.

Διαβεβαίωσαν, ταυτοχρόνως, ότι "θα συνεχιστεί η εκ μέρους τους διαβούλευση και με τα δύο μέρη", χωρίς όμως από τούδε να αναφέρεται μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχεια της διαβούλευσης αυτής.

Ο προεδρεύων της 'Αφρικανικής Ένωσης', Μπίνγκου βα Μουτχαρίκα, από το Μαλάουϊ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι : "Καθυστερεί αυτή η διαδικασία",προσκαλώντας δημόσια τον Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την προεδρία, αμέσως, "ώστε να αποφευχθεί μία τρομερή αιματοχυσία".

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr