ΔΙΕΘΝΗ

"Όχι" E.E. σε μηχανισμό επαλήθευσης για Κροατία

Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2011, 12:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Όχι" E.E. σε μηχανισμό επαλήθευσης για Κροατία
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι δεν υποστηρίζει τη θέσπιση Μηχανισμού Συνεργασίας Επαλήθευσης για την Κροατία, όπως έχει γίνει στην περίπτωση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι δεν υποστηρίζει τη θέσπιση Μηχανισμού Συνεργασίας Επαλήθευσης για την Κροατία, όπως έχει γίνει στην περίπτωση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

«Σε ό, τι αφορά την Κροατία, δεν είμαστε ακόμη στη φάση να συζητήσουμε για κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι δεν θα υποχρεωθούμε να θεσπίσουμε ίδιο μηχανισμό και για την Κροατία και θεωρούμε ότι ο μηχανισμός για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο για άλλη χώρα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Νατάσα Μπάτλερ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Η κ. Μπάτλερ κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρουμάνου υπουργού Εξωτερικών, Τεοντόρ Μπακόνσκι, ο οποίος σε συνέντευξή του στη ρουμανική εφημερίδα «Adevarul» ανέφερε ότι θα ζητήσει να ισχύσει Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης και για την Κροατία, αν η Γερμανία και η Γαλλία θέσουν εμπόδια στην ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.

Ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης θεσπίστηκε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με στόχο τη συνέχιση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης και μετά την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Ο κ. Μπακόνσκι δήλωσε ότι η χώρα του έχει δύο επιλογές ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναβληθεί η προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν. Η μία επιλογή είναι να αναγνωρίσει ότι δεν πέτυχε και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες - μέλη της Ε.Ε., είπε ο κ. Μπακόνσκι, αλλά απέρριψε μια τέτοια προοπτική. Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ορθή και αξιοπρεπής» απάντηση θα είναι να αποτραπούν οι προσπάθειες της Γαλλίας και της Γερμανίας να δημιουργηθεί «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων».

Ο κ. Μπακόνσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και ότι ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης χρησιμεύει για άλλους σκοπούς.

«Αν ο Μηχανισμός διατηρείται όχι ως μέσο συνεργασίας, αλλά ως τρόπος άσκησης πίεσης στη Ρουμανία, τότε δεν πρέπει να διατηρηθεί. Ας κοιτάξουμε την Κροατία. Εμείς στηρίζουμε τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να συντελεστεί χωρίς Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης, όσο αυτός εφαρμόζεται στην περίπτωσή μας», είπε ο κ. Μπακόνσκι.

Σε ερώτηση αν η Ρουμανία μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, είπε: «Θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα πρέπει να θεσπιστεί για άλλο κράτος- μέλος. Κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά. Οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει ανάγκη τώρα να συζητάμε υποθετικά σενάρια».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Κροατίας και της Ε.Ε.

Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό, τι μπορεί, ώστε η Κροατία να ενταχθεί στην Ε.Ε., χωρίς Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr