ΔΙΕΘΝΗ

Καζακστάν: Ο Ναζαρμπάγεφ δε θέλει δημοψήφισμα

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2011, 06:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καζακστάν: Ο Ναζαρμπάγεφ δε θέλει δημοψήφισμα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ απέρριψε την πρόταση του κοινοβουλίου για παράταση, μετά από δημοψήφισμα, της θητείας του ως το 2020, επισημαίνουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ απέρριψε την πρόταση του κοινοβουλίου για παράταση, μετά από δημοψήφισμα, της θητείας του ως το 2020, επισημαίνουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

"Η πρόταση του κοινοβουλίου του Καζακστάν να οργανώσει δημοψήφισμα για τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες του συντάγματος πρέπει να απορριφθεί", υπογραμμίζεται σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύει σήμερα ο επίσημος Τύπος της χώρας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφαξ.

Το κοινοβούλιο του Καζακστάν, όλες τις έδρες του οποίου ελέγχει το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ, ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου πρωτοβουλία για την οργάνωση δημοψηφίσματος που θα παρατείνει την θητεία του 70χρονου σημερινού προέδρου.

Οι εισηγητές της ιδέας αυτής έχουν ανακοινώσει πως μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα πρέπει να συγκεντρώσουν 200.000 υπογραφές που απατούνται για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η θητεία του Ναζαρμπάγεφ λήγει το 2012, όταν έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ήδη από τον Μάιο του 2010, το Κοινοβούλιο του απένειμε τον τίτλο του "Αρχηγού του Έθνους" που διευρύνει την ασυλία του και του δίνει μεγάλη εξουσία, ακόμα και όταν εγκαταλείψει την προεδρία.

Εργάτης στη μεταλλουργία, ο Ναζαρμπάγεφ ανέβηκε τα σκαλιά της εξουσίας στο σοβιετικό Καζακστάν για να γίνει γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1989 και μετά πρόεδρος του ανεξάρτητου Καζακστάν.

Πρόεδρος εδώ και δύο δεκαετίες, ο Ναζαρμπάγεφ δεν έχει επιτρέψει την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη χώρα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν το 1991, σύμφωνα με παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Στις προεδρικές εκλογές του 2005 επανεξελέγη με ποσοστό μεγαλύτερο του 91%.

Στις 4 Ιανουαρίου, η αμερικανική πρεσβεία στο Καζακστάν ανακοίνωσε πως το σχέδιο παράτασης της προεδρικής θητείας του Ναζαρμπάγεφ αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία και κάλεσε τη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας να οργανώσει, όπως προβλέπεται, προεδρικές εκλογές το 2012.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr