ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Πενιχρή ανοικοδόμηση και παιδιά που υποφέρουν

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2011, 08:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αϊτή: Πενιχρή ανοικοδόμηση και παιδιά που υποφέρουν
Facebook Twitter Whatsapp

Ενα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, ο απολογισμός των κυβερνητικών έργων παραμένει πενιχρός, παραδέχτηκε ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών Ζακ Γκαμπριέλ.

Ενα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, ο απολογισμός των κυβερνητικών έργων παραμένει πενιχρός, παραδέχτηκε ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών Ζακ Γκαμπριέλ.

"Το έργο της ανοικοδόμησης της Αϊτής είναι βαρύ και θα χρειαστεί χρόνο, τον οποίο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε", τόνισε ο υπουργός με αφορμή της επέτειο ενός χρόνου, στις 12 Ιανουρίου, από τον σεισμό που έπληξε κυρίως της πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς και τα περίχωρά της.

Περισσότερα από 390.000 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, από αυτά λιγότερο από χίλια έχουν επισκευαστεί και τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ερειπίων πρέπει να καθαριστούν.

"Προχωρήσαμε σε εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός και εργαζόμαστε πάνω στο σχέδιο ανοικοδόμησης του κέντρου του Πορτ-ο-Πρενς, αλλά αυτό το σχέδιο θα ολοκληρωθεί σε αρκετά χρόνια", πρόσθεσε.

"Περιμένουμε το σχέδιο για τα προχωρήσουμε, σε πέντε χρόνια θα αρχίσουμε να βλέπουμε ένα νέο πρόσωπο της πρωτεύουσας", η οποία ακόμα μοιάζει με παραγκούπολη.

"Πριν την ανοικοδόμηση, πρέπει να κάνουμε μελέτες, να έχουμε μια συνολική προσέγγιση του τρόπου της ανοικοδόμησης: πως να χτίσουμε, πού να χτίσουμε και κάτω από ποιές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα απρόοπτα των σεισμικών δονήσεων", υπογράμισε ο Γκαμπριέλ.

"Πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε τους εργάτες και τους τεχνήτες και να η οικοδόμηση να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν νέες καταστροφές", συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση της Αϊτής προχωρά στο πρόγραμμα οικοδόμησης κτιρίων περισσότερων από 3.000 διαμερίσματα σε περιοχή κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο καταστράφηκε από το σεισμό. Το σχέδιο αυτό θα αρχίσει συμβολικά την πρώτη επέτειο του σεισμού.

Στο μεταξύ, έκθεση της UNICEF αποκαλύπτει πως οι βασικές ανάγκες περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων παιδιών στην Αϊτή δεν καλύπτονται.

Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010 προκάλεσε το θάνατο 220.000 ανθρώπων και άφησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο άστεγους, από τους οποίους οι 390.000 είναι παιδιά.

Στην έκθεση της η UNICEF υπογραμμίζει πως η έλλειψη πόσιμου νερού, συνθηκών υγιεινής, εκπαίδευσης και προστασίας κατά των ασθενειών πλήττει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά στην Αϊτή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr