ΔΙΕΘΝΗ

Ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας πίσω από την διοξίνη

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2011, 13:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας πίσω από την διοξίνη
Facebook Twitter Whatsapp

Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε σήμερα σε "ενδείξεις" σύμφωνα με τις οποίες το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη, μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε σήμερα σε "ενδείξεις" σύμφωνα με τις οποίες το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη, μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

"Δεν ξέρουμε ακόμη πόσους γεωργούς αφορά το θέμα, όμως σύμφωνα με τις ενδείξεις φαίνεται, πως υπήρξαν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύθηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι ένα καρκινογόνο προϊόν.

Όμως η υπουργός Ίλζε Άιγκνερ, δήλωσε σαφώς χθες ότι οι γεωργοί υποφέρουν από μια κατάσταση που φαίνεται ότι προκλήθηκε το λέω με κάποια δόση εγκληματικής δραστηριότητας".

Τα λίπη για βιομηχανική χρήση είναι προφανώς φθηνότερα στην παραγωγή απ' ό,τι τα λίπη για ζωοτροφές, είχε δηλώσει ένας υπεύθυνος των αρχών της Κάτω Σαξονίας, ο Κόνραντ Σολτς.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την ιδέα να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο ή να δοθεί έκτακτη αρωγή για να βοηθηθούν οι γεωργοί που έχουν πληγεί από την υπόθεση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της αγροτικής ομοσπονδίας Γκερντ Ζονλάιτνερ.

Σημειώνεται ότι περίπου 4.700 αγροκτήματα έχουν κλείσει προσωρινά λόγω του κινδύνου της διοξίνης και ο Γκερντ Ζονλάιτνερ υπολόγισε τη ζημιά σε 40 ως 60 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα "Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ".

Τα ζωικά λίπη που προέρχονται από τον γερμανικό όμιλο Harles und Jentzsch, έχουν προκαλέσει το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη προϊόντων που εξήχθησαν ως την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Ενώ σήμερα έγινε γνωστό από τον Ολλανδικό Διεπαγγελματικό Οργανισμό για τα ζώα κτηνοτροφίας, το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά (PVE) ότι περίπου 136.000 αυγά που προέρχονταν από τη Γερμανία και μπορεί να ήταν μολυσμένα με διοξίνη κατασχέθηκαν την Τρίτη στην Ολλανδία.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr