ΔΙΕΘΝΗ

Διοξίνη: Η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2011, 11:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διοξίνη: Η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε τους ελέγχους στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το κλείσιμο από το Βερολίνο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη διοξίνη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε τους ελέγχους στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το κλείσιμο από το Βερολίνο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη διοξίνη.

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της γεωργίας δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι άλλες χώρες.

Σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι η Ρωσία μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος εάν δεν λάβει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν, και αν δεν ικανοποιηθεί από τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τους Ευρωπαίους.

"Διατηρούμε το δικαίωμα να επιβάλλουμε περιορισμούς στις προμήθειες προς την ρωσική αγορά τροφίμων ζωικής προέλευσης από περιοχές υψηλού κινδύνου", διευκρινίζεται.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε 4.700 αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτροφεία χοίρων, και κατέστρεψε 100.000 αυγά, λόγω του κινδύνου μόλυνσης των ζωοτροφών από διοξίνη.

Η ρωσική υπηρεσία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη ενημέρωσης από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσε ότι έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ενημέρωση.

"Η ΕΕ εξακολουθεί να στερείται ενός μηχανισμού για ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τα ζώα και τους ανθρώπους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξεγιένκο στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

 Σλοβακία

Η Σλοβακία ανέστειλε προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία, μετά το σκάνδαλο της μόλυνσης από διοξίνη, έγινε σήμερα γνωστό στην Μπρατισλάβα.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Σλοβακίας προέβησαν σε εκτενείς αναλύσεις για την παρουσία διοξίνης στα εισαγόμενα τρόφιμα.

"Το Υπουργείο Γεωργίας έχει διατάξει έλεγχο στα καταστήματα και στις αποθήκες, μετά την ανακάλυψη διοξίνης σε ορισμένα τρόφιμα", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση του.

"Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών δοκιμών, η πώληση αυγών και πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία θα ανασταλεί προσωρινά", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι διακόπτει τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος και έγινε έτσι η πρώτη χώρα που αντιδρά κατ΄αυτόν τον τρόπο, μετά το σκάνδαλο μόλυνσης με διοξίνη.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το μέτρο υπερβολικό, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

"Οι Νοτιοκορεάτες μάς ενημέρωσαν ότι διακόπτουν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία. Απ' ό,τι γνωρίζουμε είναι η πρώτη χώρα που αντιδρά κατ΄αυτόν τον τρόπο", δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του επιτρόπου για την Υγεία Τζον Ντάλι.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν την αντίδραση της Νότιας Κορέας υπερβολική.

"Είναι μια απόφαση υπερβολική σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία, αλλά θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε με τους Νοτιοκορεάτες για να τους καθησυχάσουμε", τόνισε ο Βενσάν και υπογράμμισε ότι "στην ΕΕ καμία χώρα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα".

Σύμφωνα με τον Βενσάν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτούν οι εξαγωγές γερμανικού κρέατος ή προϊόντων από τη Γερμανία "γιατί οι φάρμες είναι αποκλεισμένες όπως και τα προϊόντα τους εν αναμονή των αναλύσεων", υπογράμμισε ο Βενσάν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr