ΔΙΕΘΝΗ

Hurriyet: Υπέρ του φράκτη η πλειονότητα των Τούρκων

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2011, 12:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Hurriyet: Υπέρ του φράκτη η πλειονότητα των Τούρκων
Facebook Twitter Whatsapp

Τη θερμή υποστήριξη των περισσότερων Τούρκων που κατοικούν στην άλλη πλευρά των συνόρων του Έβρου συναντά η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράχτη για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κύματα των παράνομων μεταναστών.

Τη θερμή υποστήριξη των περισσότερων Τούρκων που κατοικούν στην άλλη πλευρά των συνόρων του Έβρου συναντά η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράχτη για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κύματα των παράνομων μεταναστών.

Η μεγάλη πλειονότητα των Τούρκων που διαβιούν στην τουρκική πλευρά των συνόρων είναι αγρότες, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Ηurriyet» οι προσπάθειες των παρανόμων μεταναστών να περάσουν στα ελληνικά σύνορα μέσα από τις καλλιέργειές τους κοστίζει στον καθέναν από αυτούς χιλιάδες τουρκικές λίρες σε ζημιές.

«Η κατασκευή φράχτη είναι ένα πολύ καλό νέο, καθώς θα αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες που πατάνε μέσα στις καλλιέργειές μας» τονίζει ο 45χρονος Αχμέτ Σαρί, ο οποίος ζει στην επαρχία Edirne’s Karaağaç που βρίσκεται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η γειτονιά μας έχει αποκτήσει άδικα φήμη ότι αποτελεί κέντρο λαθροδιακίνησης, κάτι που δεν αληθεύει» υποστηρίζει από την πλευρά του ο 56χρονος Αλι Καπλάν, συνταξιούχος αγρότης. Όπως πρόσθεσε, «αν και μπορεί να υπάρχουν λαθροδιακινητές στην περιοχή, οι περισσότεροι δεν κατάγονται από εδώ».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet» επικαλούμενη σχετική έκθεση της YaleGlobal report, κάθε μήνα περνάνε παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα περίπου 10.000 άνδρες και γυναίκες, -οι περισσότεροι με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Ο αριθμός των ανθρώπων –ακόμη και παιδιών- που περνούν τα σύνορα παράνομα αυξήθηκε δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι, και σχεδόν όλοι οι αγρότες του Karaağaç έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους που κυμαίνονται από 4000 έως 5000 λίρες.

Το Karaağaç απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, και οι κάτοικοι του υφίστανται διαρκείς έρευνες από τις αρχές. «Μας κάνουν έρευνες όλη την ώρα, λες και είμαστε εμείς οι λαθροδιακινητές ή παράνομοι μετανάστες» δηλώνει ο Αλι Καπλάν.

Ο 63χρονος Μεσούτ Κερέζ δίνει μία άλλη διάσταση στο θέμα, αναφέροντας ότι η κατασκευή φράχτη ενδεχομένως να τους απαλλάξει και από το κόστος (10 λίρες ετησίως) ειδικής κάρτας την οποία πρέπει να διαθέτουν όλοι οι κάτοικοι που ζουν στις περιοχές κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Ζητούν ακόμη και από τους –εποχικούς- εργάτες μας να διαθέτουν τέτοια κάρτα, κάτι που μας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο» επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι και οι κάτοικοι του Bosnaköy, ενός χωριού δίπλα στο Karaağaç διάκεινται θετικά στην κατασκευή φράχτη από την Ελλάδα, αν και οι καλλιέργειές τους δεν υφίστανται τόσες ζημιές από τους παράνομους μετανάστες.

«Ο φράχτης θα αποθαρρύνει τους λαθροδιακινητές από το να φέρνουν λαθρομετανάστες στην περιοχή» τονίζει ο 49χρονος Μεχμέτ Ιργκάς.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι που ζουν κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο επισημαίνουν τις καλές σχέσεις που διατηρούν με τους Έλληνες και τους Βούλγαρους γείτονές τους.

«Πολλοί Έλληνες και Βούλγαροι υπήκοοι περνάνε συχνά τα σύνορα, ειδικά για να ψωνίσουν στο μεγάλο παζάρι που γίνεται κάθε Παρασκευή στην πόλη Edirne» τονίζουν οι κάτοικοι.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr