ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 23 νεκροί σε συγκρούσεις

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2011, 10:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σουδάν: 23 νεκροί σε συγκρούσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με άραβες νομάδες στα σύνορα ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο Σουδάν στην διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του νότου.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με άραβες νομάδες στα σύνορα ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο Σουδάν στην διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του νότου.

Αναλυτές θεωρούν ότι η περιοχή του Αμπιέι είναι η πιθανότερη εστία όπου η ένταση ανάμεσα στο βορρά και τον νότο μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη βία κατά τη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα.

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι οι κάτοικοι της κεντρικής περιοχής Αμπιέι θα ψηφίσουν στο πλαίσιο ιδιαίτερου δημοψηφίσματος για το εάν θα υπαχθούν στο βόρειο ή το νότιο Σουδάν, που θα προκύψει από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του νότου. Οι τοπικές αρχές ωστόσο δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο διεξαγωγής του επιμέρους αυτού δημοψηφίσματος, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου.

Μέλη της ηγεσίας της φυλής Ντίνκα Νγκοκ του Αμπιέι, που συνδέονται με το νότιο Σουδάν, κατηγόρησαν το Χαρτούμ ότι εξόπλισε τις παραστρατιωτικές ομάδες των αράβων Μισερίγια για τις συγκρούσεις των τριών προηγουμένων ημερών και πρόσθεσαν ότι περιμένουν και νέες συγκρούσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο στρατός του νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε ότι το βόρειο Σουδάν υποστηρίζει αποστάτες μαχητές που συμμετείχαν στις συγκρούσεις στο νότιο πετρελαιοπαραγωγικό κρατίδιο Γιούνιτι (Δυτικός Ανω Νείλος , σύμφωνα με την κυβέρνηση του νοτίου Σουδάν).

Πηγή του ΟΗΕ, μιλώντας στο Ρόιτερ χωρίς να κατονομασθεί, δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ένοπλοι Μισερίγια ανασυντάσσονται στον καταυλισμό Γκολίχ Λανγκάρ σήμερα, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Αμπιέι, στρατηγείο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

"Μεγάλος αριθμός Μισερίγια επετέθη εναντίον του χωριού Μακέρ χθες (Κυριακή), με την υποστήριξη παραστρατιωτικών ομάδων. Επρόκειτο για τη συνέχιση των επιθέσεων της 7ης και της 8ης (Ιανουαρίου). Την πρώτη ημέρα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, τη δεύτερη εννέα και χθες 13. Όλοι ήταν κάτοικοι του χωριού Μακέρ", δήλωσε ο Τσαρλς Αμπιέι, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνηση του Αμπιέι.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι οι μαχητές που συνελήφθησαν μετά τις συγκρούσεις με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του κρατιδίου Γιούνιτι την προηγουμένη της έναρξης της ψηφοφορίας δήλωσαν ότι εστάλησαν από το Χαρτούμ.

Ο ηγέτης των Μισερίγια Μόχταρ Μπάμπο Νιμρ δήλωσε στο Ρόιτερ ότι 13 από τους άνδρες του σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις και κατηγόρησε τις δυνάμεις των Νοτίων ότι ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες,

"Μάς επετέθησαν διότι δεν θέλουν οι Άραβες να ποτίσουν στον Νότο τα κοπάδια τους, αλλά τα ζώα χρειάζονται νερό και έπειτα θα φύγουν. Εάν συνεχίσουν να μάς εμποδίζουν να πάμε στον Νότο, οι συγκρούσεις θα συνεχισθούν".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τις ηγεσίες του βορείου και του νοτίου Σουδάν το Σάββατο να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν προσκείμενες ένοπλες ομάδες διαρκούσης της ψηφοφορίας, απηχώντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ότι οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τακτικές που χρησιμοποιούσαν κατά τις συγκρούσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr