ΔΙΕΘΝΗ

Τεταμένες οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2011, 15:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τεταμένες οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πολιτική αψιμαχία βρέθηκε η ΕΕ με το Ισραήλ, την επομένη της επίσκεψης της βαρώνης Άστον στην περιοχή, με επίκεντρο το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας, αλλά και την καταστροφή ενός ιστορικού κτιρίου.

Σε πολιτική αψιμαχία βρέθηκε η ΕΕ με το Ισραήλ, την επομένη της επίσκεψης της βαρώνης Άστον στην περιοχή, με επίκεντρο το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας, αλλά και την καταστροφή ενός ιστορικού κτιρίου.

Ειδικότερα, η ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο πρότεινε να υποστηρίξει χρηματοδοτικά τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση περίπου 1.000 φορτηγών ημερησίως στη Γάζα. Επίσης, πρότεινε να αναλάβει την κατάρτιση Παλαιστινιακού προσωπικού, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκφόρτωσης των εμπορευμάτων στη Γάζα.

Κατά την επίσκεψή της (5-6 Ιανουαρίου) η βαρώνη Άστον συζήτησε με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους την εφαρμογή αυτών των προτάσεων, αλλά και τις προοπτικές μιας διεξόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με πρόταση της Υψηλής Αξιωματούχου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσε να συνέλθει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου, ενώ την ίδια πρόταση συζήτησε και ο Τόνι Μπλερ (απεσταλμένος του Κουαρτέτου στην περιοχή) με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα τις ίδιες μέρες.

Την επομένη της συνάντησής του με τη βαρώνη Άστον όμως, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, απευθυνόμενος στην ΕΕ, δήλωσε πως "αν θέλετε να βοηθήσετε για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας αναλάβετε την ευθύνη και εγκαταστήστε μία ισχυρή και αποτελεσματική δύναμη, ώστε να αποτρέπεται το λαθρεμπόριο. Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι μόλις σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα, ο αποκλεισμός θα αρθεί".

Από το περιβάλλον της βαρώνης Άστον αντιτάχθηκε, όμως, ότι η δήλωση Λίμπερμαν δεν συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης και ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η πρόταση που υπέβαλε η ΕΕ τον Δεκέμβριο. "Τα περάσματα πρέπει να ανοίξουν για να επιτρέψουν τη ροή ανθρωπιστικού υλικού, εισαγωγών, εξαγωγών και ανθρώπων, για να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, οι άνθρωποι να επισκευάζουν τα σπίτια τους και η ζωή να συνεχίζεται", σχολίασε σε δήλωσή της η βαρώνη Άστον.

Οι εκατέρωθεν αψιμαχίες συνεχίστηκαν εξαιτίας της κατεδάφισης του παλαιού ξενοδοχείου «Στέφερντ» στην καρδιά Παλαιστιανικής συνοικίας της ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την προοπτική ανέγερσης νέου παράνομου εποικισμού. Η βαρώνη Άστον καταδίκασε "τον παράνομο χαρακτήρα, από πλευράς διεθνούς δικαίου, των αποικιών", ενώ ο Ισραηλινός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αντέτεινε ότι αποτελεί "παρερμηνεία και προσβολή στην ιστορία της πόλης" ο χαρακτηρισμός της "αποικίας", ενώ θεώρησε "ακατανόητη" την ανάμειξη θεμάτων ιδιωτικού δικαίου, διεθνούς δικαίου και πολιτικής".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr