ΔΙΕΘΝΗ

Φιγιόν: Eν ψυχρώ δολοφονία των δύο Γάλλων στο Νίγηρα

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2011, 16:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φιγιόν: Eν ψυχρώ δολοφονία των δύο Γάλλων στο Νίγηρα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δύο Γάλλοι που απήχθησαν την Παρασκευή στη Νιαμέι "εκτελέστηκαν εν ψυχρώ" από τους απαγωγείς τους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Οι δύο Γάλλοι που απήχθησαν την Παρασκευή στη Νιαμέι "εκτελέστηκαν εν ψυχρώ" από τους απαγωγείς τους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

"Οι απαγωγείς, όταν είδαν ότι καταδιώκονται, εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους ομήρους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου", σημείωσε.

"Βεβαίως θα υπάρξει πιο ενδελεχής έρευνα και όλα τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις οικογένειες" των δύο θυμάτων, συνέχισε ο γάλλος πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε τραγωδία το θάνατο των δύο ομήρων.

Πρόκειται για τον Αντουάν Ντε Λεοκούρ, ο οποίος θα παντρευόταν με μια υπήκοο του Νίγηρα, και τον Βενσέν Ντελορί, ο οποίος θα ήταν μάρτυρας στο γάμο του.

Αναφερόμενος παράλληλα στην επίσκεψη του γάλλου υπουργού Άμυνας στη Νιαμέι, ο Φιγιόν υπογράμμισε ότι ο Αλέν Ζιπέ θα μεταφέρει το μήνυμα "της αποφασιστικότητας της γαλλικής κυβέρνησης και της ανάμειξής της για την ασφάλεια" των Γάλλων "απέναντι στην τρομοκρατία".

"Οι Γάλλοι της ζώνης του Σάχελ θα πρέπει να αυξήσουν την προσοχή τους", σημείωσε επίσης ο γάλλος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι "σχεδόν σίγουρη" ότι η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) κρύβεται πίσω από αυτήν την απαγωγή.

"Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ήταν η Aqmi", η απαγωγή αυτή ήταν το αποτέλεσμα "εντολής που έδωσε η Aqmi και εκτελέστηκε από πολύ διαφορετικούς τύπους, γύρω στους δώδεκα", δήλωσε.

Η τελική επίθεση έγινε στο Μαλί και την πραγματοποίησαν μόνον γαλλικές δυνάμεις μετά την έγκριση που ελήφθη από το Μπαμακό, προσέθεσε εξάλλου ο γάλλος πρωθυπουργός.

"Οι δυνάμεις του Νίγηρα ήταν οι πρώτες που επενέβησαν και στη συνέχεια μας ζήτησαν βοήθεια. Έκαναν ότι ήταν δυνατό". "Οι γαλλικές δυνάμεις" έκαναν την τελική επίθεση, όταν οι απαγωγείς "πέρασαν τα σύνορα του Μαλί", προσέθεσε.

Οι στρατιώτες του Νίγηρα έμειναν επομένως πίσω από τα σύνορα, ενώ οι γαλλικές δυνάμεις πήραν το πράσινο φως του Μπαμακό να επέμβουν στο έδαφος του Μαλί, διευκρίνισε.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για τους δύο γάλλους δημοσιογράφους που απήχθησαν από τους Ταλιμπάν πριν από έναν χρόνο στο Αφγανιστάν, ο Φιγιόν απάντησε ότι πιστεύει πως "εκεί μπορεί να υπάρξει μόνον ένα θετικό αποτέλεσμα".

Παράλληλα με τον γάλλο πρωθυπουργό πηγή της ασφάλειας του Μαλί δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις για την ανάμειξη της Aqmi στην απαγωγή των δύο Γάλλων και διευκρίνισε ότι βρέθηκαν έγγραφα της οργάνωσης αυτής εκεί όπου έγινε η επίθεση κατά των απαγωγέων το Σάββατο, όπως και ένας χάρτης και δύο δορυφορικά τηλέφωνα.

Το θάνατο των δύο γάλλων ομήρων καταδίκασε εξάλλου σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, η οποία δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της ΕΕ στον αγώνα για την "εξάλειψη της τρομοκρατίας" στην περιοχή του Σάχελ.

"Η ΕΕ συνεργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε μια συνολική στρατηγική για να υπάρξει ανταπόκριση στα προβλήματα ασφάλειας και ανάπτυξης και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία, η οποία συνιστά σοβαρό εμπόδιο για τη σταθερότητα, τις προσπάθειες ανάπτυξης και άνθησης της οικονομίας των χωρών του Σάχελ", δήλωσε η εκπρόσωπος της Άστον Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr