ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτική και κοινωνική κρίση στην Αιτή

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 16:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πολιτική και κοινωνική κρίση στην Αιτή
Facebook Twitter Whatsapp

Ειδικοί του OAS ανατρέπουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα η χολέρα συνεχίζει να κάνει θραύση στη χώρα της Καραϊβικής.

Ειδικοί του OAS ανατρέπουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα η χολέρα συνεχίζει να κάνει θραύση στη χώρα της Καραϊβικής.

Η έκθεση των ειδικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) οι οποίοι στάλθηκαν στην Αϊτή για να εξετάσουν τι συνέβη στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου προτείνει να εξαλειφθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος από τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Το Associated Press, στην κατοχή του οποίου περιήλθε αντίγραφο του προσχεδίου της έκθεσης των ειδικών του OAS, ανέφερε ότι αμφισβητεί τα αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα η προσωρινή εκλογική επιτροπή, βάσει των οποίων ο Ζιντ Σελεστάν προκρινόταν στον δεύτερο γύρο.

Η επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα λάβει την τελική έκθεση των ειδικών, που εργάζονται στην Αϊτή από τον Δεκέμβριο μελετώντας το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Αϊτινούς δημοσιογράφους ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ επίσης δήλωσε ότι δεν έχει δει την έκθεση.

"Δεν έχω τίποτε να πω σχετικά με τις προτάσεις [του OAS] διότι δεν τις έχω διαβάσει. Δεν τις έχω στα χέρια μου", είπε.

Οι προτάσεις της έκθεσης εάν επαληθευτούν όπως διέρρευσαν πιθανολογείται ότι θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ταραχή στο ήδη αναστατωμένο πολιτικό κλίμα στην Αϊτή.

Τα αποτελέσματα που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα είχαν προκαλέσει πολυήμερες σοβαρές και αιματηρές ταραχές στις οποίες αστυνομικοί και κυανόκρανοι του ΟΗΕ συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του δημοφιλούς τραγουδιστή Μισέλ Μαρτελί, ο οποίος φερόταν να ήρθε τρίτος μετά το Σελεστάν με πρώτη την πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν ορθές εκλογικές διαδικασίες και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η καταμέτρηση των ψήφων αλλοιώθηκε.

Κατά τους ειδικούς του OAS κανονικά ο Μαρτελί θα έπρεπε να έχει 22,2% και ο προστατευόμενος του Πρεβάλ, Σελεστάν, 21,9%, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα έμενε εκτός δεύτερου γύρου. Τα επίσημα αποτελέσματα τους έδιναν 21,84% και 22,48% αντίστοιχα.

Παρατηρητές σημείωναν ότι ακόμα και εάν η εκλογική επιτροπή υπακούσει στις προτροπές των ειδικών και μεταβάλει το αποτέλεσμα θα πρέπει να ολοκληρώσει την διαδικασία επίλυσης προσφυγών και διενέξεων και οι εκλογές είναι αδύνατον να γίνουν πριν το Φεβρουάριο το νωρίτερο.

Η ΧΟΛΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ

Τουλάχιστον 3.651 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας η οποία σαρώνει την Αϊτή από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα Τρίτη.

Ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα χολέρας υπάρχουν για τις επαρχιακές περιοχές στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα μια ημέρα πριν την επέτειο του τεράστιας ισχύος σεισμού ο οποίος έπληξε την Αϊτή το 2010 στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 220.000 ανθρώπων, κατά τον επίσημο απολογισμό -- άλλες πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 300.000 νεκρούς.

Μια ημέρα πριν την επέτειο του σεισμού, την 12η Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να οικοδομηθεί ένα επαρκές σύστημα υγείας. Πριν το σεισμό, σημείωσε, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν είχε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές.

Οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (, MSF) επικρίνουν έντονα την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην επιδημία χολέρας, τονίζοντας ότι δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες ώστε να φθάνει στους πολίτες ασφαλές πόσιμο νερό και να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές όσον αφορά την υγιεινή και την αποχέτευση.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η εξάπλωση της χολέρας δεν έχει φθάσει ακόμη στο αποκορύφωμά της. "Νομίζουμε ότι το αποκορύφωμα δεν έχει έλθει ακόμα", είπε η Φαντέλα Σάιμπ, εκπρόσωπος του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι η ασθένεια έχει προσβάλει τουλάχιστον 171.304 πολίτες της νήσου.

"Το αποκορύφωμα δεν έχει έλθει ακόμα διότι θα απαιτούσε το ποσοστό θνησιμότητας να πέσει σε λιγότερο από 1% από το 2,2% στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Αυτό θα απαιτούσε πολλές εβδομάδες", πρόσθεσε.

"Θα υπάρξουν ασφαλώς πολλά περισσότερα ακόμα κρούσματα χολέρας στην Αϊτή. Είναι βέβαιο. Αλλά αυτό που είναι επίσης σίγουρο είναι ότι θα πεθάνουν λιγότεροι", συνέχισε, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε σημαντικά από το 9% του 2010.

Σε αρκετές επαρχιακές περιοχές πάνω από 100 νέα κρούσματα χολέρας καταγράφονται καθημερινά.

Η επιδημία, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Οκτώβριο του 2010, προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις εναντίον του ΟΗΕ, με πολίτες να στρέφουν την οργή τους εναντίον κυανόκρανων από το Νεπάλ, στους οποίους επιρρίφθηκε η ευθύνη για την έλευση του συγκεκριμένου στελέχους της χολέρας στη χώρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr