ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Σε αποσύνθεση το Μπρισμπέιν

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2011, 11:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αυστραλία: Σε αποσύνθεση το Μπρισμπέιν
Facebook Twitter Whatsapp

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ανατολική Αυστραλία, με τους νεκρούς από τις πλημμύρες να είναι έως στιγμής 12, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 60 αγνοούμενοι.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ανατολική Αυστραλία, με τους νεκρούς από τις πλημμύρες να είναι έως στιγμής 12, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 60 αγνοούμενοι.

 Το δράμα εστιάζεται πλέον στα νότια της Κουίνσλαντ, όπου η πρωτεύουσά της το Μπρισμπέιν, χαρακτηρίζεται ως πόλη-φάντασμα.Η στάθμη στον ποταμό που την διασχίζει ανεβαίνει επικίνδυνα, ώρα με την ώρα, και αύριο αναμένεται να κορυφωθεί ξεπερνώντας τα πέντε μέτρα.

 Ήδη έχουν πλημμυρίσει περίπου 9.000 κτίρια και αναμένεται ότι θα επηρεασθούν πάνω από 20.000 σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της πόλης και στα πολλά προάστια που βρέχονται από το ποτάμι. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί για την ασφάλειά τους, και φιλοξενούνται σε ειδικά κέντρα που έχουν φτιαχτεί σε υψηλότερα σημεία.

Το παράδοξο είναι πως σήμερα είναι μια ηλιόλουστη ημέρα στο Μπρισμπέιν με καταγάλανο ουρανό. Ωστόσο, τα ορμητικά νερά που έρχονται από τις άλλες πλημμυρισμένες περιοχές δείχνουν ότι η πόλη θα αργήσει να συνέρθει και το έργο της ανοικοδόμησης θα είναι μακρύ και επίπονο. Ασφαλώς, στους πληγέντες είναι και 'δικοί μας άνθρωποι'. Η πόλη του Μπρισμπέιν φιλοξενεί περίπου 25.000 Έλληνες και Ελληνοκυπρίους. Ο πρόεδρος της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας, ο Δημήτρης Γεωργίου, μας είπε ότι η Κοινότητα είναι έτοιμη να προσφέρει στέγη και κάθε δυνατή βοήθεια σε συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην δίνη αυτής της φυσικής καταστροφής.

 Για το Μπρισμπέιν και τις γύρω κωμοπόλεις, κυρίως το Ίπσουιτς, αυτές είναι οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων εκατό χρόνων, όπως λέγεται, ενώ το ‘κακό’ τώρα προχωράει και στις νότιες πολιτείες της ανατολικής Αυστραλίας, κυρίως στην Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια. Η τραγωδία δεν έχει την ίδια έκταση με αυτή του Κουίνσλαντ, ωστόσο εκκενώνονται πολλές κοινότητες και κωμοπόλεις, ρίχνονται από αέρος τρόφιμα και άλλες προμήθειες σε αποκλεισμένους και δημιουργούνται συνεχώς νέα κέντρα για φιλοξενία όσων έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

 Με αυτά τα δεδομένα και την καταστροφή να κλιμακώνεται είναι αδύνατον να υπολογιστεί επακριβώς το ύψος των ζημιών, καθώς οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς. Όμως, οι εκτιμήσεις είναι ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 9 με δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην αγορά άρχισε να παρατηρείται έλλειψη σε φρούτα και λαχανικά, και σε αυτά που υπάρχουν οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στα σιτηρά, όπως και στον κλάδο των ανθρακωρυχείων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί.

Σημειώνουμε ότι οι εξαγωγές της Αυστραλίας σε άνθρακα αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, από την οποία εξαρτώνται κυρίως τα κινεζικά εργοστάσια χάλυβα. Επιπλέον, δεδομένου ότι έχει διακοπεί η λειτουργία λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων στις πληγείσες περιοχές, υπολογίζεται ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν στις αποθήκες για εβδομάδες ακόμα, γεγονός που μεταφράζεται σε κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κράτος.

Οι ειδικοί αναμένουν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και της συνακόλουθης αύξησης στις τιμές των προϊόντων, τόσο στον τομέα των ειδών πρώτης ανάγκης, όσο και σ' εκείνον των κατασκευών για την αποκατάσταση των ζημιών. Σημαντικό θα είναι το κόστος και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που καλούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr