ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά στο τραπέζι η "Ενωμένη Ευρώπη"

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2011, 12:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ξανά στο τραπέζι η "Ενωμένη Ευρώπη"
Facebook Twitter Whatsapp

Το θέμα της "Eνωμένης Ευρώπης" επανήλθε προχθές με δύο πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν στις Βρυξέλλες. Οι Φιλελεύθεροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασαν πρόταση που επεξεργάστηκαν, σύμφωνα με την οποία, ο Κοινοτικός προϋπολογισμός θα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε ένα σύστημα ιδίων πόρων.

Το θέμα της "Eνωμένης Ευρώπης" επανήλθε προχθές με δύο πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν στις Βρυξέλλες. Οι Φιλελεύθεροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασαν πρόταση που επεξεργάστηκαν, σύμφωνα με την οποία, ο Κοινοτικός προϋπολογισμός θα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε ένα σύστημα ιδίων πόρων.

"Αν η ΕΕ αποκτήσει την αυτοχρηματοδότησή της, τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να λογοδοτούν απευθείας στους πολίτες", επεξήγησε ο αρχηγός τους Γκι Φέρχοφσταντ. Προσέθεσε δε, πως η συγκεκριμένη πρόταση "δεν υπαγορεύθηκε μόνον από οικονομικούς λόγους, αλλά επίσης από λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας, καθώς έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους ευρωπαίους πολίτες να ελέγχουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές".

Επί του θέματος υπενθυμίζεται, ότι περίπου το 75% του κοινοτικού προϋπολογισμού προέρχεται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών - οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο του 1% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μολονότι η συνθήκη αναφέρεται στο 1,24%. Σύμφωνα με τη μελέτη των Φιλελευθέρων ωστόσο, από το 1996 ως το 2002 ο Κοινοτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 8,2%, ενώ (στην ίδια περίοδο) η μέση αύξηση των εθνικών προϋπολογισμών ήταν ύψους 22,9%.

Επίσης, κατά την πρόταση των Φιλελευθέρων, η θέσπιση των ευρω-ομολόγων θα επιτρέψει την αυτοχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων, αναφέροντας ενδεικτικά το ακόλουθο παράδειγμα: η πρώτη έκδοση ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) για τη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας πήγε πάρα πολύ καλά. Το επιτόκιο του δανείου που δόθηκε στην Ιρλανδία ήταν 5,51% - το κόστος δανεισμού της ΕΕ ήταν 2,59% συν το περιθώριο του 2,92%. Το περιθώριο αυτό, με την αποπληρωμή επιστρέφει στον Κοινοτικό προϋπολογισμό και διανέμεται στα 27 μέλη - "έτσι αποκτούμε ένα σύστημα ιδίων πόρων στον Προϋπολογισμό μας", είπε ο κ.Φέρχοφσταντ.

Η δεύτερη πρωτοβουλία προήλθε από την "Ομάδα Σπινέλι", που αποτελεί ένα νέο δίκτυο φεντεραλιστών ανά την Ευρώπη και στην πρώτη εκδήλωση της οποίας, μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Ο ομιλητής, στη συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του Ζοζέ Μπαρόζο (που είχε παρατηρήσει πως "το αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν προέρχεται μόνον από τους φεντεραλιστές αλλά επίσης από τις αγορές"), παρατήρησε πως "όταν ακούω ευρωπαίους να εκφράζουν την ανησυχία τους για την "απώλεια της εθνικής κυριαρχίας" διασκεδάζω. Ανησυχούν επειδή η εθνική κυριαρχία μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή κυριαρχία και δεν βλέπουν ότι καθημερινά χάνουμε κυριαρχία από τις αναδυόμενες δυνάμεις;" σημείωσε. Και κατέληξε: "Ενα πράγμα είναι σαφές: 400 χρόνια υπερατλαντικής ηγεμονίας φτάνουν στο τέλος τους. Δεν θα' ναι πια ο Μπάρμπα Σαμ... αλλά οι Κινέζοι μπαρμπάδες από τη νοτιοανατολική Ασία".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr