ΔΙΕΘΝΗ

Έχετε "μαϊμού" e-mail στον υπολογιστή σας

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 14:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έχετε "μαϊμού" e-mail στον υπολογιστή σας
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ίντερνετ μας φέρνει πιο κοντά ίσως τόσο κοντά, που να έχουμε “παραγνωριστεί”, αφού οι απάτες στο διαδίκτυο έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας.

Το Ίντερνετ μας φέρνει πιο κοντά ίσως τόσο κοντά, που να έχουμε “παραγνωριστεί”, αφού οι απάτες στο διαδίκτυο έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό όλοι να κερδίζουμε χρήματα χωρίς ωστόσο να έχουμε συμμετάσχει σε κάποια κλήρωση.

Μετά τη διαδικτυακή απάτη με το ισπανικό Λόττο και το Λόττο του Νιγηριανού κυκλώματος σειρά έχει πλέον το Ολλανδικό.

Ομαδικά μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενημερώνουν τυχαίους χρήστες του διαδικτύου ότι είναι οι μεγάλοι τυχεροί ενός ποσού μαμούθ. Για να φανεί έγκυρο το email στα μάτια του δύσπιστου "τυχερού" χρησιμοποιούν ονόματα μεγάλων εταιρειών όπως της Microsoft ή του Yahoo.

Ο τυχερός για να διεκδικήσει τα "κέρδη" του θα πρέπει να συμπληρώσει αρχικά μία ηλεκτρονική αίτηση ή ένα έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι είναι ο νικητής της κλήρωσης. Το πακέτο - μαϊμού περιλαμβάνει επίσης μία επιστολή από την εταιρία διεξαγωγής του διαγωνισμού και μία αίτηση τράπεζας διεθνούς κύρους στην οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν τα προσωπικά στοιχεία(όπως ονοματεπώνυμο, αριθμός λογαριασμού κλπ).

Όπως λέει και η παροιμία όμως: " Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι"  έτσι και στην περίπτωση αυτή, όπου τα εκατομμύρια μοιράζονται σαν μαρουλόφυλλα, κάτι δεν πάει καλά.

Αφού πεισθεί ο υποτιθέμενος νικητής να προπληρώσει το φόρο ή τα έξοδα για την εκταμίευση του ποσού που έχει κερδίσει και αυτό ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ, η αποστολή των χρημάτων θα πρέπει να γίνει μέσω της τραπεζικής αίτησης που εσωκλείεται στον φάκελο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει ο χρήστης πρώτα να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, αριθμό λογαριασμού, αριθμό πιστωτικής κάρτας κλπ. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει η πρόσβαση των επιτήδειων κλεφτών σε προσωπικά στοιχεία και λογαριασμόυς με αποτέλεσμα αντί να κερδίζει κανείς λεφτά να βρίσκεται χρεωμένος.

Η Ολλανδική αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες αφού στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται άτομα Ολλανδικής υπηκοότητας.

Στην Αθήνα έχουν καταγραφεί ήδη πολλά κρούσματα. Η Ολλανδική πρεσβεία είναι ενήμερη για το γεγονός και στην επικοινωνία που είχαμε με αρμόδιο αξιωματούχο μας ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους απάτες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι Έλληνες εν μέσω οικονομικής κρίσης, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να δανειστούν χρήματα, δεν διστάζουν να ρισκάρουν να απαντήσουν σε τέτοιου είδους μηνύματα και να αποστείλουν από 100 μέχρι 200 ευρώ, με την ελπίδα ότι θα δανειστούν ένα ποσό της τάξης των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρεσβεία οι δράστες σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται ως εκπρόσωποι μεγάλων Ολλανδικών τραπεζών και ζητούν την πρώτη δόση του δανείου ή μία προκαταβολή της τάξης των 100 ή 200 ευρώ.

Κίνδυνος νούμερο 2: Οι ιστοσελίδες- φαντάσματα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επεσήμανε ότι οι πιο συνηθισμένες μορφές απάτης είναι εκείνες με τις πλασματικές ιστοσελίδες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έπεσαν θύματα κάνοντας τις αγορές τους σε σελίδες - φαντάσματα δίνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας, με αποτέλεσμα οι δράστες να υποκλέψουν τα στοιχεία τους και να χρεώσουν τις κάρτες τους.

Και σε αυτή την περίπτωση το email είναι ήταν η πρώτη παγίδα καθώς κρύβει ένα σύνδεσμο (link) περιήγησης σε πλασματική ιστοσελίδα.

Ωστόσο δεν είναι σπάνιο ένα τέτοιου είδους e-mail να το υπογράφει κάποια τράπεζα η οποία επικαλείται λόγους καταγραφής των πελατών της και να ζητά εκ νέου τα προσωπικά στοιχεία του υποτιθέμενου πελάτη της.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr