ΔΙΕΘΝΗ

Τύνιδα: Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2011, 14:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τύνιδα: Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας Ζίνε Ελ Αμπεντίν Μπεν Αλι, συνελήφθη με ένταλμα της τυνησιακής δικαιοσύνης, η οποία τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για τις πρόσφατες βιαιότητες κατά του λαού της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή στην Τύνιδα.

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας Ζίνε Ελ Αμπεντίν Μπεν Αλι, συνελήφθη με ένταλμα της τυνησιακής δικαιοσύνης, η οποία τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για τις πρόσφατες βιαιότητες κατά του λαού της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή στην Τύνιδα.

Η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, ότι ο συλληφθείς, άνθρωπος κλειδί του πρώην καθεστώτος, βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ταραχές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ταυτόχρονα, ένας ανηψιός του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας, ο Καΐς Μπεν Αλι, συνελήφθη τη νύχτα από το στρατό στην πόλη Μσάκεν της κεντρικής χώρας, μαζί με δέκα ακόμα άτομα που "πυροβολούσαν αστυνομικά οχήματα", σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ενα μέλος της ομάδας αυτής που τις νύχτες άνοιγε πυρ εναντίον αστυνομικών οχημάτων, σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτών, δήλωσαν δυο μάρτυρες, ο ένας εκ των οποίων είναι γιατρός, που διαβεβαίωσε ότι αναγνώρισε τον Καΐς Μπεν Αλι μεταξύ των συλληφθέντων.

Μετά την πτώση του προέδρου Μπεν Αλι, πολλά επεισόδια βίας σημειώνονται τις νύχτες από ενόπλους πολιτοφύλακες σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην Τύνιδα, τα οποία αποδίδονται σε ανθρώπους του πρώην προέδρου.

Σήμερα συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Μπεν Αλι, ο στρατηγός Αλί Σεριάτι με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής ομάδας που υποκινούσε τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών ώστε να προκληθεί χάος και να διευκολυνθεί η επιστροφή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου.

Πολλές μαρτυρίες αποδίδουν τις λεηλασίες και τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών, κυρίως στην Τύνιδα και τα περίχωρά της, σε μέλη του προσωπικού ασφαλείας του Μπεν Αλι με σκοπό να προκληθεί χάος το οποίο θα ευνοούσε την επιστροφή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία.

Στην πόλη Ρεγκέμπ της κεντροδυτικής Τυνησίας, ο στρατός διέλυσε χωρίς βία σήμερα διαδήλωση 1.500 ατόμων που ζητούσαν μια πραγματική πολιτική αλλαγή στη χώρα, ενώ στην Τύνιδα ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι διεξάγει συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Την αλληλεγγύη του στο λαό της Τυνησίας εξέφρασε σήμερα ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για "περιφρούρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας" της χώρας.

Με ανακοίνωσή του στη Τζέντα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης εκφράζει "την ελπίδα ότι η Τυνησία θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση με την αλληλεγγύη και την ενότητα του λαού της".

Ανησυχία για την κατάσταση στην Τυνησία εξέφρασε το Ιράν.

"Διατηρούμε καλές σχέσεις με τη χώρα αυτή και ελπίζουμε ότι τα αιτήματα του λαού της Τυνησίας θα ικανοποιηθούν με ειρηνικά και όχι με βίαια μέσα", τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δε δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με τη διαμονή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας.

Σε ανακοίνωσή της, προχθές, η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι "δέχθηκε τον πρόεδρο Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και την οικογένειά του λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Τυνησία".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr