ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Σήμερα η σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 11:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τυνησία: Σήμερα η σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, εντός των επομένων δύο μηνών, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, εντός των επομένων δύο μηνών, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Τα κόμματα που συνδέονται με το πρώην καθεστώς θα αποκλεισθούν από τη μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.

Ο ιστορικός ηγέτης της αντιπολίτευσης της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στην Τυνησία, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

"Θα είμαι υποψήφιος" στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Μονσέφ Μαρζούκι, ηγέτης του Κονγκρέσου για τη Δημοκρατία, κόμματος της αριστεράς που ετέθη εκτός νόμου από το καθεστώς Μπεν Άλι.

"Θα θέλω να σάς πω ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί. Το θέμα είναι: θα υπάρξουν ελεύθερες και τίμιες εκλογές, ναι ή όχι, θα επιτρέψουμε σε όλες τις καλής προαίρεσης δυνάμεις , σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες να είναι υποψήφιοι;", είπε.

"Θα καταργηθεί ο ισχύων σήμερα εκλογικός νόμος, ο οποίος συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, για τη δικτατορία, ναι ή όχι; Με βάση ποιό Σύνταγμα θα κάνουμε τις εκλογές αυτές; Με βάση το Σύνταγμα της δικτατορίας;", συνέχισε ο Μονσέφ Μαρζούκι που ζει εξόριστος στη Γαλλία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο Ζίν αλ-Αμπίντιν Μπεν Άλι διέφυγε από την Τυνησία αφού παρέμεινε επί 23 χρόνια στην εξουσία και έπειτα από την αιματηρή καταστολή των ταραχών που διήρκεσαν έναν μήνα.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας όρισε τον Φουέντ Μεμπάζα, πρόεδρο του κοινοβουλίου, προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών.

"Προς το παρόν βρισκόμαστε ενώπιον ενός παραδόξου", σχολίασε ο Μαρζούκι. "Η Τυνησία εξεδίωξε τον δικτάτορα, αλλά η δικτατορία παραμένει. Η δικτατορία δεν είναι απλώς ο Μπεν Άλι, η δικτατορία είναι το σύστημα. Το σύστημα λοιπόν βασίζεται σε ένα κόμμα, το Δημοκρατικό Συνταγματικό Συναγερμό (RCD), που βρισκόταν στην εξουσία υπό τον Μπεν Άλι", είπε.

Το RCD είναι "ένα πελατειακό κόμμα", ένα αστυνομικό κόμμα που πλαισιώνει ολόκληρη τη χώρα, ένα πραγματικό χταπόδι και αυτό το κόμμα παραμένει παρόν. Είναι το κόμμα που διατήρησε στη νέα κυβέρνηση τις θέσεις-κλειδιά και φαντάζεται ότι μπορεί να παραπλανήσει τους Τυνήσιους για να εκλέξουν έναν δικό του υποψήφιο".

Η σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας μετά τις διαβουλεύσεις των κυριότερων "νόμιμων" κομμάτων με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι.

Ο Μονσέφ Μαρζούκι υπήρξε πρόεδρος της εκτός νόμου Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τυνησίας μέχρι το 1994 και ιδρυτής του Κονγκρέσου για τη Δημοκρατία το 2001. Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους το 2000.

Λίγα καταστήματα άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους στο κέντρο της Τύνιδας, μετά τις χθεσινές σφοδρές συγκρούσεις, καθώς η χώρα περιμένει την ανακοίνωση του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης.

Τρεις ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Άλι, έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει εδώ και έναν μήνα στην Τυνησία, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στην Τύνιδα, εκτός από λίγα καφέ, καπνοπωλεία και φούρνους. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών, η κεντρική είσοδος του οποίου έχει κλείσει με συρματοπλέγματα.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι πραγματοποιούν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος κόμματος στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερ. "Εξω το RCD", "Έξω το κόμμα της δικτατορίας", φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Ένοπλοι αστυνομικοί και τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομία έχουν αναπτυχθεί κοντά στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, θέατρο των χθεσινών συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες πιστών του καθεστώτος Μπεν Άλι και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr