ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνή διάσκεψη για την πειρατεία διοργανώνουν οι Δανοί εφοπλιστές

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 20:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διεθνή διάσκεψη για την πειρατεία διοργανώνουν οι Δανοί εφοπλιστές
Facebook Twitter Whatsapp

Διεθνή σύνοδο για το  ανησυχητικό πρόβλημα της πειρατείας ετοιμάζεται να διοργανώσει στα τέλη Ιανουαρίου η  Ένωση Εφοπλιστών της Δανίας σε συνεργασία με το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ΙCS).

Διεθνή σύνοδο για το  ανησυχητικό πρόβλημα της πειρατείας ετοιμάζεται να διοργανώσει στα τέλη Ιανουαρίου η  Ένωση Εφοπλιστών της Δανίας σε συνεργασία με το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ΙCS).

«Υπό την ιδιότητά μας του ναυτικού κράτους, επιθυμούμε ώστε η ICS-που συνδεκάζει τα τρία τέταρτα των ναυτιλιακών εταιρειών στον κόσμο-να στρέψει την αυξημένη προσοχή της σε τούτο το ανησυχητικό θέμα και να το φέρει για άλλη μία φορά ενώπιον του ΟΗΕ και του ΟΜΙ (Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού)», τόνισε ο  αντιπρόεδρος της Έμωσης Γιαν Φριτς Χάνσεν.

Εκφράζοντας τις «ανησυχίες» των μελών της ένωσής του «απέναντι στη βραδύτητα της διεθνούς κοινότητας να εκριζώσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα», ο Χάνσεν εκτιμά πως είναι απαραίτητο «να επιτεθούμε μετωπικά κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό, η οποία λαμβάνει απαράδεκτη έκταση».

«Δεν είναι μόνον το ναυτιλιακό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά κυρίως ένα γεωπολιτικό πρόβλημα ασφάλειας, το οποίο έχει ανάγκη από κρατική στήριξη, διότι η πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας έχει καταντήσει αληθινή βιομηχανία», πρόσθεσε ο Χάνσεν, ο οποίος δηλώνει πως θα πρέπει να βρεθεί «μία αληθινή στρατηγική ώστε να δωθεί ένα τέλος».

Βεβαίως, «η παρουσία του διεθνούς στόλου στον Κόλπο του Άντεν είναι ένας θετικός παράγων, ο οποίος έχει επιτρέψει να αποτραπεί μέγας αριθμός επιθέσεων από πειρατές. Μολαταύτα δεν υπάρχει μία στρατηγική για να εκριζωθεί η πειρατεία, η οποία απειλεί τις εμπορικές συναλλαγές και την βοήθεια για την ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική, η οποία τόσο την έχει ανάγκη», δήλωσε.

Η καταπολέμηση της πειρατείας «δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικώς» και μόνον από την παρουσία της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, αλλά «προπάντων με την εγκατάσταση μίας αποτελεσματικής επίβλεψης της ακτογραμμής στην περιοχή, κάτι που σήμερα εκλείπει πλήρως», δήλωσε.

Σύμφωνα με την Ένωση αυτή, περίπου 30 πλοία και 700 ναυτικοί βρίσκονται σήμερα στα χέρια σομαλών πειρατών. Και ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων, μεταξύ αυτών και οι καταλήψεις πλοίων, το 2010 έφθασαν τις 189, έναντι 48 το 2005.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr