ΔΙΕΘΝΗ

Γραπτή πρόταση Ισραήλ προς Χριστόφια για το φυσικό αέριο

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 09:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γραπτή πρόταση Ισραήλ προς Χριστόφια για το φυσικό αέριο
Facebook Twitter Whatsapp

Γραπτώς και απευθείας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατατέθηκε πριν από δέκα μέρες, η πρόταση από το Ισραήλ για συνεργασία των δυο χωρών στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο και μεταφορά σε αυτό των κοιτασμάτων των δυο χωρών για κάλυψη των ντόπιων αναγκών, αλλά και για εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Γραπτώς και απευθείας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατατέθηκε πριν από δέκα μέρες, η πρόταση από το Ισραήλ για συνεργασία των δυο χωρών στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο και μεταφορά σε αυτό των κοιτασμάτων των δυο χωρών για κάλυψη των ντόπιων αναγκών, αλλά και για εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει σήμερα την πρόταση, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο της Delek Group, Άσι Μπάρτφιλ, η οποία κατέχει τα δικαιώματα για τα ισραηλινά κοιτάσματα στο «Λεβιάθαν» και αλλού, ενώ είναι και μέτοχος στη Noble Energy, που έχει τα δικαιώματα στο κυπριακό «οικόπεδο 12», που συνορεύει με τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Ο επικεφαλής της Delek αναφέρεται στην ανακάλυψη 450 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (BCM) του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» και η πρόταση αφορά τη δημιουργία πολυμορφικής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου και άλλων υγρών καυσίμων, προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο και εξαγωγές.

«Σε αυτήν την εγκατάσταση (το πολυμορφικό τερματικό), προτείνουμε να μεταφέρεται φυσικό αέριο για εσωτερική χρήση στην Κύπρο από δύο πηγές: των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εμείς πρόσφατα ανακαλύψαμε στη θάλασσα του Ισραήλ και σήμερα είναι υπό ανάπτυξη, όπως και από τα κοιτάσματα που ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθούν στη θάλασσα της Κύπρου κατά τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας.

Εξηγεί επίσης πως «οι υφιστάμενες ποσότητες φυσικού αερίου είναι επαρκείς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της χώρας σας για δεκαετίες». Επίσης , σημειώνει ότι «οι ποσότητες αυτές εξασφαλίζουν ότι μέσω των εγκαταστάσεων για επεξεργασία και υγροποίηση φυσικού αερίου και άλλων υγρών καυσίμων στην Κύπρο», θα είναι δυνατή η εξαγωγή του φυσικού αερίου από τις θάλασσες της Κύπρου και του Ισραήλ «στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Delek Energy δηλώνει στον Κύπριο πρόεδρο : «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να ικανοποιήσει τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες με μια καθαρή και φθηνή πηγή και να μετατρέψετε την Κύπρο, από εισαγωγέα της ενέργειας, σε περιφερειακό κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου. Κάτι που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία της Κύπρου και ουσιαστική ανάπτυξη».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπάρτφιλ ζητά από τον πρόεδρο Χριστόφια να προγραμματίσει συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να τους παρουσιαστούν και να τεθούν επί τάπητος «οι πρακτικές πτυχές της πρότασης, όπως τα χρονοδιαγράμματα, η χρηματοδότηση, τα οικονομικά και τα τεχνικά ζητήματα», ενώ δεσμεύεται για προσωπική εμπλοκή στις επαφές αυτές. Ζητά ακόμα από τον Πρόεδρο, εάν υπάρχει δυνατότητα, να του επιτρέψει να τον συναντήσει προσωπικά για να του παρουσιάσει την πρόταση την οποία χαρακτηρίζει σαν «όραμα στο οποίο είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος».

Ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας « Φιλελεύθερος» για την επιστολή της ισραηλινής Delek για συνεργασία στο θέμα του φυσικού.

 ''Υπήρξε μια επιστολή που απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας από την εταιρεία Delek που δείχνει εκδήλωση ενδιαφέροντος και λέει θα θέλαμε κύριε Πρόεδρε να μας δώσετε χρόνο να σας παρουσιάσουμε μια εισήγηση συνεργασίας για αυτό το θέμα '', είπε ο κ. Πασχαλίδης και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θα απαντήσει στην επιστολή της ισραηλινής αταιρείας.

 Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί για το φυσικό αέριο «θα είναι με τέτοιο τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις οποιεσδήποτε εξελίξεις γύρω μας και φυσικά τα δικά μας κοιτάσματα».

 Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι ζήτησε εκθέσεις από όλους τους εμπλεκομένους στο θέμα του φυσικού αερίου , οι οποίες θα ληφθούν υπόψη από την Κυβέρνηση για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr