ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμη εσωκομματική ψηφοφορία για τον Ιρλανδό πρωθυπουργό

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 09:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κρίσιμη εσωκομματική ψηφοφορία για τον Ιρλανδό πρωθυπουργό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν αντιμετωπίζει σήμερα μια κίνηση επαναβεβαίωσης της κυριαρχίας του στο εσωτερικό του κόμματος, μέσα από την διαδικασία μυστικής ψήφου εμπιστοσύνης που ο ίδιος ζήτησε, προκειμένου να ισχυροποιήσει την ηγεσία του στο κυβερνών κόμμα Fianna Fail, ενόψει των γενικών εκλογών του Μαρτίου, όπου αναμένεται να ηττηθεί.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν αντιμετωπίζει σήμερα μια κίνηση επαναβεβαίωσης της κυριαρχίας του στο εσωτερικό του κόμματος, μέσα από την διαδικασία μυστικής ψήφου εμπιστοσύνης που ο ίδιος ζήτησε, προκειμένου να ισχυροποιήσει την ηγεσία του στο κυβερνών κόμμα Fianna Fail, ενόψει των γενικών εκλογών του Μαρτίου, όπου αναμένεται να ηττηθεί.

Ο Κόουεν, ο οποίος δέχεται πυρά για την ηγεσία του εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το “τιμόνι” του κόμματος και ότι θα θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.

Η μυστική ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Fianna Fail θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στις 18:30 τοπική ώρα.

Ο ήδη αντιδημοφιλής πρωθυπουργός αποδυναμώθηκε περαιτέρω από τις αποκαλύψεις ότι τον Ιούλιο του 2008 έπαιξε γκολφ με τον πρώην επικεφαλής της διασωθείσας κρατικής πλέον τράπεζας Anglo Irish Bank, Σον Φιτζπάτρικ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Κόουεν στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον πρωθυπουργό σήμερα γιατί θεωρεί ότι το κόμμα χρειάζεται έναν νέο ηγέτη πριν τις εκλογές.

Ο Μάρτιν είπε ότι γνωρίζει και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που συμφωνούν πως ο Κόουεν πρέπει να παραιτηθεί.

Ο ίδιος δήλωσε στον εθνικό ραδιοσταθμό της χώρας, RTE, ότι υπάρχουν “ελεύθεροι σκοπευτές” και “υπόγειες φωνές”, όπως τις περιέγραψε, τους τελευταίους δέκα μήνες, κι αυτό -όπως είπε- έχει αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, ο οποίος επίσης λέγεται ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της παραμονής του Κόουεν.

Ο Λένιχαν δήλωσε ότι συμφωνεί με την μυστική ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός του έχει πει ότι η πλειοψηφία των μελών του κόμματος τον στηρίζουν.

Η υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαίρη Χάναφιν, πάντως, αρνήθηκε να στηρίξει τον πρωθυπουργό.

Είπε, μάλιστα, ότι αν ο Μπράιαν Κόουεν δεν κερδίσει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης, θα θέσει και η ίδια υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Ο Κόουεν έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις για τον ρόλο του στην χρηματοπιστωτική κρίση, που πλήττει την χώρα.

Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών την εποχή της ακμής της ιρλανδικής οικονομίας προτού γίνει πρωθυπουργός το 2008 όταν πλέον η κατάσταση της οικονομίας είχε επιδεινωθεί.

Η παρτίδα γκολφ αναφέρεται στην εποχή που προηγήθηκε, κατά λίγους μήνες, της κίνησης της κυβέρνησης να εγγυηθεί τις καταθέσεις των ιρλανδικών τραπεζών, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το κόστος διάσωσης της Anglo Irish Bank εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ (46.6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Υπάρχουν καταγγελίες ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά έπαιξαν ρόλο στην έκδοση εγγυήσεων στην οποία περιλαμβανόταν και η Anglo Irish Bank.

Το κόστος διάσωσής της και η κατάρρευση της τράπεζας, οι πράξεις της οποίας ερευνώνται από τις αρχές, λέγεται από πολλούς ότι ευθύνονται για το ότι η Ιρλανδία προσέφυγε στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Νοέμβριο εξασφαλίζοντας πακέτο διάσωσης 85 δις ευρώ.

Παρά την επικρατούσα άποψη εντός και εκτός του κόμματος ότι ο Κόουεν είναι πλέον “άχρηστο εμπόρευμα”, δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά για την διαδοχή του στην ηγεσία του Fianna Fail, το οποίο τώρα με ποσοστό στήριξης στο 14% αναμένεται ότι θα υποστεί βαριές απώλειες στις εκλογές.

Οι γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την στήριξη του προϋπολογισμού λιτότητας του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr