ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαρτίν Ομπρί επικρίνει την γαλλική κυβέρνηση -απάντηση της υπουργού εξωτερικών

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 10:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Μαρτίν Ομπρί επικρίνει την γαλλική κυβέρνηση -απάντηση της υπουργού εξωτερικών
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί καταδίκασε σήμερα "την εκκωφαντική σιωπή της γαλλικής κυβέρνησης" κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Τυνησία και της αιματηρής καταστολής της, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρό σφάλμα".

Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί καταδίκασε σήμερα "την εκκωφαντική σιωπή της γαλλικής κυβέρνησης" κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Τυνησία και της αιματηρής καταστολής της, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρό σφάλμα".

"Υπήρξε μία απόλυτα εκκωφαντική σιωπή της γαλλικής κυβέρνησης", δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 εκφράζοντας τη λύπη της για το ότι η Γαλλία "δεν καταδίκασε την καταστολή που όλος ο κόσμος καταδίκασε".

"Ωστόσο υπήρξαν 78 νεκροί, τραυματίες, πυροβόλησαν κατευθείαν εναντίον του πλήθος με πραγματικά πυρά", είπε καταδικάζοντας την "απίστευτη δήλωση" της υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί "που είπε ότι θα σάς βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της ηρεμίας".

"Δεν κάνω πολεμική, χωρίς αμφιβολία δεν εννοούσε ότι θα στείλει δυνάμεις, αλλά, επιτέλους, όταν αγωνίζεται κανείς με εξαιρετική αξιοπρέπεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και η Γαλλία, γη των ελευθεριών, η Γαλλική Δημοκρατία είναι εκεί παρούσα κάνοντας βήματα προς τα πίσω, είναι ακατανόητο για τον κόσμο και είναι ακατανόητο για τον λαό της Τυνησίας, είναι ένα σοβαρό σφάλμα εναντίον του", δήλωσε η δήμαρχος της Λιλ.

Στις 11 Ιανουαρίου και ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί είχε εκφράσει τη λύπη της για τις ταραχές στην Τυνησία και είχε προτείνει στο καθεστώς του Μπεν Άλι τη συνεργασία της Γαλλίας στον τομέα της ασφάλειας και της διατήρησης της τάξης.

Χωρίς να ζητήσει την παραίτησή της, η Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών "θα έπρεπε μόνη της να αναλάβει τις ευθύνες ενός τόσο σοβαρού σφάλματος που μάς κάνει να χάνουμε την αξιοπιστία μας, και όχι μόνο απέναντι στην Τυνησία".

H απάντηση της υπουργού εξωτερικών

"Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, δεν είδε να έρχονται τα γεγονότα", είπε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης επιχειρώντας να εξηγήσει την "επιφυλακτική" στάση που τήρησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Τυνησία.

"Ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι μας, πολιτικοί, διπλωμάτες, ερευνητές, δημοσιογράφοι, εκπλαγήκαμε από την επανάσταση του γιασεμιού", είπε προσθέτοντας ότι κανείς δεν αντελήφθη την επιτάχυνση των εξελίξεων.

Στις 11 Ιανουαρίου, μπροστά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε στην Τύνιδα την γαλλική τεχνογνωσία για την διατήρηση της τάξης και τη διαχείριση των διαδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είχαν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

"Είμαι σκανδαλισμένη από το γεγονός ότι ορισμένοι θέλησαν να διαστρεβλώσουν τις δηλώσεις μου, να τις περικόψουν, να τις βγάλουν από το πλαίσιό τους για να τους δώσουν, για λόγους πολεμικής, νόημα αντίθετο με αυτό που ήθελα να πω και με την ευαισθησία μου απέναντι στα δεινά του τυνησιακού λαού", είπε.

"Τελικά, άρχισα να αμφιβάλλω για μένα, είχα μόλις περάσει μία νύκτα στο αεροπλάνο και μπορεί να συμβεί σε κάποιον να εκφρασθεί λανθασμένα. Ξαναδιάβασα τις δηλώσεις μου για να επαληθεύσω πως ό,τι είπα αντιστοιχεί σε αυτό που σκεφτόμουν και όχι σε αυτό που άκουγα και στις ερμηνείες που έγιναν από ορισμένους", είπε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr